Prednosti meda su uistinu mnogobrojne. Med ima moćna antiseptička, antibakterijska i antioksidacijska svojstva. Jedan je od najboljih sastojaka kojeg možete koristiti za bolje zdravlje, izgled i ljepotu. Ključno je da koristite med koji nije bio pasteriziran, procesuiran ili zagrijavan jer je to med najbolje kvalitete.

NJEGA LICA

Ublažava akne

Na lice stavite med kako biste ublažili prištiće i akne. On će istovremeno nahraniti i hidratizirati kožu. Pustite med da stoji na licu 15 do 20 minuta, a potom ga isperite.

Ublažava tamne krugove

Ako nanesete med na tamne krugove oko očiju, ublažit će natečenost i vidljivost tamnih krugova. Pomiješajte jednaku količinu meda i bademovog ulja, nanesite smjesu na područje oko očiju, pustite da stoji preko noći, a potom isperite.

Smanjuje vidljivost bora

Avokado može hidratizirati suhu kožu i pomoći u ublažavanju bora. U blenderu ili pomoću štapnog miksera miksajte 1/2 avokada i pomiješajte ga s 1 žlicom meda. Nanesite ravnomjerno na lice, pustite da stoji 15 do 20 minuta, a potom isperite toplom vodom.

NJEGA TIJELA

Obnavlja kutikulu

Popucala kutikula nije samo neprivlačna, već povećava rizik od nakupljanja gljivica i bakterija. Na nokte nanesite smjesu meda i jabučnog octa kako biste potaknuli regeneraciju kutikule. Pustite da stoji 10 minuta, a potom isperite.

Ublažava ogrebotine

Ogrebotine možete ublažiti tako da nanesete malo sirovog meda na kožu, pustite da stoji 10 do 15 minuta, a potom isperete.

Njega kože

Jeste li znali da se Kleopatra kupala u mješavini meda i mlijeka kako bi imala savršen ten kože? Stavite 2 do 3 kaščice meda u 1 šoljicu vruće vode i dobro promiješajte. Smjesu stavite u kadu, uživajte i opustite se.

NJEGA KOSE

Vraća kosi sjaj

Za sjajniju kosu pomiješajte 1/2 šoljice meda i 1/4 šoljice kokosovog ulja. Nanesite smjesu na kosu, sve od korijena do vrhova, pustite da stoji 20 minuta, a potom isperite. Ovo radite jednom sedmično i primijetit ćete da je kosa svaki put sve sjajnija.

Omekšava kosu

Med će omekšati i nahraniti kosu. U šampon dodajte 1 kašiku meda i njime kao i obično operite kosu. Važno je da šampon dobro isperete.

Smanjuje perut

Med ima antigljivična svojstva, zbog čega je odličan za ublažavanje peruti i ublažavanje svrbeža vlasišta. Pomiješajte 1 kašiku meda s vodom i umasirajte u tjeme. Pustite da stoji oko 2 minute i isperite toplom vodom. Ponavljajte ovo svaki drugi dan dok perut potpuno ne nestane.

Izvor: centar-zdravlja.net