Ukoliko imate veliku stražnjicu te vam ona iz nekog razloga narušava samopouzdanje, imamo dobre vijesti za vas koje će vas oduševiti. Nova istraživanja koja su urađena od strane grupe naučnika sa Oksford univerziteta kažu da su žene sa većom stražnjicom inteligentnije i da su otpornije na hronične bolesti nego one žene sa prosječnom ili manjom stražnjicom!

Tačnije, rezultati ukazuju da žene sa prirodno većom stražnjicom imaju niži nivo holesterola i da imaju povećanu proizvodnju hormona koji metabolišu šećer, što znači da imaju manju mogućnost nastanka dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti. Istražitelji su napravili razna ispitivanja u vezi uticaja gluteofemoralne masti na zdravlje, tj. masti koja se pohranjuje u donjem dijelu tijela i i te efekte su uporedili sa efektima na zdravlje koje imaju masti koje se pohranjuju oko struka.

Prema riječima vođe grupe koja se bavila ovim istraživanjem profesora Manolopoulos, određena raspodjela masti kod žena je već od ranije poznata kao faktor koji poboljšava zdravlje, ali ova nova istraživanja dodatno promovišu činjenicu da krupnije butane i veliki kukovi doprinose zaštiti i očuvanju zdravlja kod žene. Za razliku od sala koje se nalazi na stomaku i gornjem dijelu tijela, koje uzrokuje visok krvni pritisak i dijabetes.

Pored toga što imaju niži nivo holesterola i šećera, žene sa većom stražnjicom imaju i veći nivo Omega 3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline doprinose dobrobiti brojnim organima i tjelesnim funkcijama, od kojih je mozak jedan od najvažnijih. Pokazalo se da imaju antidepresivna i neuroprotektivna svojstva, utičući na razvoj moždanog tkiva.

Posljednje ali ne i najmanje važno jeste da se velika stražnjica povezuje sa višim nivoima leptina, hormona koji je odgovoran za regulaciju težine, te višim nivoima dinopektina, hormonom sa protuupalnim i protudijabetičnim svojstvima – što također doprinosi i zdravlju srca!

Kul, zar ne? Na kraju, naučnici tvrde da djevojke sa većom stražnjicom rađaju pametniju djecu, jer su masti pohranjene u donjem dijelu tijela ustvari gradivni blokovi za dječiji mozak! Zar vam trebaju bolji razlozi da počnete raditi čučanj i uberete blagodati svojom stražnjicom !! 😀

// workout.ba