Ljubitelj ste noćnih izlazaka ? Volite ostati budni do kasnih sati na facebooku? Onda vam se ovaj članak sigurno neće ni malo dopasti iz razloga jer su posljednja istraživanja Američke asocijacije medicinara dokazala da loš san direktno utiče na smanjenje nivoa testosterona.

San je jedna od najbitnijih stvari za ljudsko zdravlje koja u životu prosječnog čovjeka zauzme oko 40% vremena. To je proces od vitalne važnosti za odmaranje i regeneraciju tijela i uma, a pomenuto naučno istraživanje jasno dokazuje povezanost sna i vašeg nivoa testosterona!
Kao što već znamo testosterone je odgovoran za rast mišića, povećanje snage kao i izgradnju i održavanje zdravlja koštanih struktura, a velike količine ovog hormona se proizvode baš u toku sna!

“Otkrili smo da muškarci koji spavaju pet sati i kraće tokom noći minimalno tokom jedne sedmice imaju značajno niži nivo testosterona od onih koji su prespavali cijelu noć”, ističe vođa istraživačkog tima dr. Van Cauter.

Da bi lučenje testosterona vratili na normalan nivo, potrebno je noću spavati od 8 do 9 sati i držati se zdrave ishrane. Također, neki prirodni pojačivači lučenja testosterona su se dokazali kao dobri pomoćnici u ovom slučaju.

Više o prirodnim pojačivačima lučenja testosterone možete pročitati ovdje.