Spavanje omogućava ljudskom tijelu priliku da pritisnete dugme ‘reset’. To označava optimalno vrijeme za popravljanje – unutrašnje i vanjsko – jer su um i tijelo u stanju mirovanja. Međutim, iako se odmarate, rad nikada ne prestaje. San vas čini zdravijim i ljepšim, a vjerovali ili ne, dodatna dva sata sna mogu napraviti veliku razliku, piše portal lifehack.org.

Postoje posljedice ako nemate dovoljno sna

Negativne posljedice povezane sa nedostatkom sna uključuju probleme sa pamćenjem, neraspoloženje, visok krvni pritisak, oslabljen imunološki sistem i debljanje. Najviše je šokantna korelacija između nedostatka sna i smrti. U studiji Whitehall, koju su sproveli britanski istraživači, ispitano je koliko je san uticao na smrtnost od preko 10.000 britanskih državnih službenika. Analizirani tokom dvije decenije, studija je pokazala da su oni koji su smanjili svoj san na pet ili manje sati noću gotovo udvostručili rizik od smrti od svih uzroka, posebno kardiovaskularnih bolesti.

Nedostatak sna uzrokuje razdražljivost

Razdražljivost je nešto što se može pojaviti kada osoba ne dobije odgovarajuću količinu sna koju on ili ona treba. Razdražljivost dolazi zbog promjena u hormonima. Osoba koja je lišena dovoljne količine sna može se razbijesniti i galamiti iako ni sama ne zna zašto ispoljava takve reakcije. Iritabilna osoba također može biti prilično iracionalna.

Imate dugotrajan umor

Nije iznenađenje da nedostatak sna uzrokuje da budete umorni, ali mnogi ljudi ne shvataju da nedostatak sna uzrokuje dugotrajan umor. Često puta, potrebno je i nekoliko dana da se osoba oporavi od nedostatka sna koji se dogodio nekoliko dana ranije. Dugotrajni umor može doći zbog stanja koja dolazi zbog proširenog gubitka sna. Statistički podaci pokazuju da nedostatak sna može doprinijeti razvoju stanja kao što su dijabetes i visok krvni pritisak.

Nedostatak sna uzrokuje debljanje

S obzirom da postoji direktna veza između nedostatka sna i debljanja, imperativ je da prepoznate važnost kvalitetnog sna od 6 do 8 sati za mršavljenje. Spavanje na adekvatan način se dokazuje jednako važnim kao i vježbanje, te konzumiranje dovoljne količine voća i povrća.

Da sumiramo: Ne štedite na spavanju

Nikada ne štedite na spavanju. Dugoročni negativni efekti će nadmašiti bilo koji razlog zbog kojeg trenutno ili stalno skraćujete ciklus spavanja. Ne samo da će tih dodatnih dva sata sna svake noći povećati vaše sveukupno zdravlje, vi ćete sigurno vidjeti i drastične promjene u vašem cjelokupnom životu. Vaše tijelo će vam zahvaliti.

Izvor: Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić