O ovoj je temi za Anadolu Agency (AA) govorio Ali Unal, profesor je na Odjelu za internu medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta Erciyes u turskom gradu Kayseriju. Unal kaže kako svako godišnje doba ima odgovarajuće voće ili povrće koje treba unositi u organizam. Prema njegovim riječima, ako ih čovjek u svoj organizam unosi svježe, imaju sposobnost da spriječe određene bolesti koja su specifična za to godišnje doba, ali i neka druga. Unal je naglasio kako unošenjem voća i povrća bogatog vitaminom C u zimskom periodu, jača imunitet organizma.

“Nar je voće koje je vrlo bogato vitaminom C i konzumiranje nara ili svježeg soka od nara jača imunitet”, kazao je Unal.

On je dodao kako nar sadrži antioksidante, vitamine A i E, zbog toga dugoročno uništava kancerogene ćelije u tijelu. “Na taj način ljudi se mogu štiti i od mogućnosti raka i od gripe. U slučaj gripe konzumiranjem nara se može mnogo brže i lakše izliječiti, jer on vaš imunitet čuva jakim. Zbog toga smatram da je nar jedno od najvažnijih voćki u zimskom periodu”, poručio je Unal.

Izvor: akos.ba