Testosteron je dominantni muški hormon koji se proizvodi u testisima. Njegove osnovne funkcije se sastoje od proizvodnje sperme, regulisanja rasta dlaka po licu i tijelu, rasta mišića i održavanje zdravog libida. Testosteron i količina proizvedena od strane tijela kod muške osobe je regulisana od strane mozga i hipofize. Normalni zdravi nivo testosterona se može smanjiti ukoliko tijelo pretrpi neku povredu, zbog upotrebe steroida ili kao rezultat prirodnog procesa starenja. Od velike je koristi za zdravu mušku osobu da utvrdi simptome zbog kojih ima smanjen nivo testosterona, kako bi se poduzele određene mjere i preporučena terapija.

Najčešći simptomi niskog ili smanjenog nivoa testosterona su:

  1.  Promjene u vezi libida

Prva promjena koju muškarci mogu primjetiti u slučaju promjene nivoa testosterona je promjena u seksualnom nagonu. Jednostavno rečeno, osoba ima smanjenu seksualnu želju i ovo je najčešće signal hipogonadizma (stanje koje označava smanjenu proizvodnju testosterona). U ovom slučaju se propisuje određena terapija kojom se kod osobe povećava seksualna želja.

  1.  Smanjen broj spermatozoida

Kao što smo spomenuli iznad, jedna od osnovnih funkcija testosterona jeste da proizvodi spermu. Prema tome niži nivo testosterona će rezultirati i manjom količinom spermatozoida. Ukoliko se ovo stanje ne liječi, može uzrokovati neplodnost.

  1.  Erektilna disfunkcija

Još jedna nus pojava niskog nivoa testosterona jeste erektilna disfunkcija: narušena mogućnost pojedinca da postigne potpunu erekciju. U slučaju erektilne disfunkcije ili impotencije potrebno se posavjetovati sa ljekarom o potrebnom tretmanu.

  1.  Muške dojke

Uvećana muška prsa označavaju stanje koje se naziva ginekomastija. Ovo stanje se dešava u situaciji kada muškarac ima nizak nivo proizvodnje testosterona što uzrokuje rast prsa.

  1. Gubitak dlakavosti

Po svojoj prirodi muškarci imaju veću količinu dlaka u odnosu na žene, zbog proizvodnje testosterona. Jedan od prvih simptoma koji ukazuje na smanjen nivo testosterona je gubitak dlakavosti. Muški tinejdžeri koji prolaze kroz pubertet, a imaju niži nivo testoterona imaju manje količine dlaka po licu i tijelu.

  1.  Smanjen tonus mišića

Kao što smo na početku naveli, nivo testosterona utiče na izgradnju mišićne mase, prema tome nizak nivo testosterona može biti primarni razlog zbog gubitka mišićnog tonusa i mišićne slabosti. U slučaju dužeg perioda i ukoliko se ne tretira na vrijeme ovo stanje može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

  1.  Smanjeni testisi

Hipogonadizam ili stanje niskog nivo testosterona utiče na smanjenje testisa zbog njihove smanjene funkcije proizvodnje testosterona. Muški tinejdžeri se mogu suočiti sa slabijim rastom testisa i polnog organa.

  1.  Osteoporoza

Smanjen ili nizak nivo testosterona utiče na koštanu masu, te dovodi do stanja koje se naziva osteoporoza. Simptomi osteoporoze mogu ozbiljno povećati mogućnost lomova, posebno u predjelu kukova i kičme.

Ukoliko primjetite kombinaciju nekih od ovih simptoma, postoji mogućnost da imate nizak nivo testosterona. Prije nego počnete koristiti neku od terapija, pokušajte povećati nivo testosterona prirodnim putem. Osim toga detaljno se posavjetujte sa svojim ljekarom.

// workout.ba