U noći sa subote na nedelju (7. decembar u 04:00 h) nas očekuje pravi borilački spektakl. UFC 181 će se održati u Mandalay Bay-u u Las Vegasu, a imat ćemo priliku gledati čak dvije borbe za pojas UFC-ovog prvaka. UFC 181 će biti 300-ti događaj u produkciji UFC-a, pa su se tom prilikom Dana White i UFC ekipa pobrinuli da kard bude zaista spektakularan, sa sjajnim borbama i čak dvije borbe za titulu.

U glavnoj borbi večeri nas očekuje borba za pojas u velter kategoriji između Johnyja Hendricksa i Robbieja Lawlera. Nakon što je Hendricks kontraverznom odlukom osvojio pojas u martu ove godine upravo protiv Lawlera, revanš je bio logičan scenarij. U međuvremenu Lawler je pokazao da zaslužuje priliku za revanš ostvarivši ubjedljive pobjede protiv Ellenbergera i Brownea. Sa druge strane Hendricks je nakon njihove prve borbe napravio malo dužu pauzu zbog teže ozljede bicepsa, te je morao na operaciju i duži oporavak. Prema izjavama Hendricks je sada potpuno zdrav i ide po svoju prvu odbranu pojasa u karijeri.

Hendricks je jedina svoja dva poraza u karijeri ubilježio protiv Ricka Storyja i Georgesa St. Pierrea, dok Lawler od svog drugog dolaska u UFC (2013.) izuzev prvog meča protiv Hendricksa ima perfektan skor.

Ništa manje zanimljiv ne bi trebao biti niti dvoboj za pojas prvaka lake kategorije koji drži Anthony Pettis. Njemu će na megdan izaći bivši Strikeforceov šampion i UFC izazivač Gilbert Melendez. Pettis je pojas osvojio ekspresno savladavši Bensona Hendersona polugom na ruci u prvoj rundi. Nakon toga je imao ozbiljnu povredu koljena zbog koje je morao napraviti dužu pauzu. Borba protiv Melendeza će mu biti prva odbrana pojasa prvaka. U međuvremenu su Pettis i Melendez učestvovali u još uvijek aktuelnoj sezoni The Ultimate Fightera gdje nastupaju kao treneri suparničkih ekipa.

Melendez je već jednom imao priliku da uzme UFC-ov pojas. međutim u aprilu 2013. godine je poražen podijeljenom odlukom sudija protiv tada još aktuelnog prvaka Bensona Hendersona.

Lista odličnih borbi na ovom događaju se nastavlja i sa dva teškaška dvoboja u glavnom dijelu večeri. Travis Browne će se boriti protiv Brendana Schauba. Browne je u posljednjih nekoliko godina ostvario nekoliko pobjeda protiv top boraca poput Overeema, Gonzage ili Barnetta. Pobjede u tim borbama su mu osigurale dvoboj protiv Werduma, gdje ipak uvjerljivo poražen. Priliku za popravni Browne će imati protiv  Schauba. Schaub je u posljednje tri borbe ostvario dvije pobjede (Mitrione i Johnson), ali je poražen o od Andreija Arlovskog kontroverznom podijeljenom odlukom sudaca.

U drugom teškaškom dvoboju ćemo vidjeti povratnika i nekoć najveću teškašku MMA nadu Todda Duffeeeja koji se nakon dvije godine pauze ponovno vraća u akciju. Podsjećamo, Duffeee je prvi put otišao iz UFC-a 2010. godine, no vratio se dvije godine kasnije na UFC-u 155 pobjedom protiv Philipa De Friesa. Nakon toga, Duffee je muku mučio s teškom i vrlo rijetkom bolešću Parsonage-Turnerovim sindromom. Iako su predviđali da se tri godine neće moći baviti nikavim sportom, Duffee se ipak ranije oporavio te će se na UFC-u 181 susresti s Anthonyjem Hamiltonom.

U posljednjem dvoboju glavnog dijela borit će se Tony Ferguson i Abe Trujilo – borci u kategoriji do 70 kilograma.

U uvodnom dijelu večeri imat ćemo priliku gledati bivšeg prvaka i izazivača Urijaha Fabera koji će se boriti sa Franciscom Riverom, te mlađeg brata od Anthony Pettisa, Sergio-a koji će se boriti protiv Matt Hobara.

Spisak svih borbi i video najavu možete pogledati u nastavku.

UFC 181: Hendricks vs. Lawler II

Johny Hendricks vs. Robbie Lawler
Anthony Pettis vs. Gilbert Melendez
Travis Browne vs. Brendan Schaub
Todd Duffee vs. Anthony Hamilton
Tony Ferguson vs. Abel Trujillo

Uvodne borbe:

Urijah Faber vs. Francisco Rivera
Eddie Gordon vs. Josh Samman
Corey Anderson vs. Justin Jones
Raquel Pennington vs. Ashlee Evans-Smith
Sergio Pettis vs. Matt Hobar
Clay Collard vs. Alex White