50.uzastopno bodybuilding takmičenje, Mr. Olympia održano je od 18. do 21. septembra ove godine u Las Vegasu, a donijelo je nova uzbuđenja u svijetu ovoga sporta. Pored toga što je to bilo pedeseto jubilarno takmičenje, bilo je još nekih dešavanja koja su obilježila ovo jubilarno izdanje ovog takmičenja.

Dobro poznato ime na sceni, Phill ‘The Gift’ Heat je po četvrti put u svojoj karijeri odnio titulu Mr.Olympia, i ponosno sa sobom ponio poznati kip Eugena Sandowa koji dobivaju samo najbolji od najboljih. On je u finalu eliminisao svoga glavnog rivala za titulu, a to je Kai Greene, koji je po odluci žirija zauzeo visoko drugo mjesto. Nijanse između njih dvojice su odlučile. Phil je na sceni pokazao vrhunac estetike kao i uvijek, ali su njegovi abdominalni mišići izgledali manje izdefinisano iz nama nepoznatog razloga. Kai je zasigurno na scenu izašao u najboljoj formi u svojoj dosadašnjoj karijeri, ali žiriju je njegova forma bila u nekim nijansama ispod forme Phil Heatha, što je na kraju presudilo u korist The Giftu.

2014-olympia-weekend-mr-olympia-final-results-12014-olympia-weekend-mr-olympia-final-results-2

 

(Phil Heath i Kai Greene)

Trećeplasirani na sceni je bio Shawn Rhoden, koji je na prošlom takmičenju zauzeo četvrto mjesto. U svojoj 39.godini života postigao je zasigurno najbolju formu u svojoj karijeri, izgledao je puno masivniji nego prošle godine, a ujedno i puno bolje definisan. I vjerovatno je ovo vrhunac njegove karijere i nije za očekivati da je u mogućnosti da postigne bolju formu i bolji plasman na narednim takmičenjima.

Nabrojat ćemo i ostale takmičare koji su bili u top 10, a to su:

4.Dennis Wolf

5.Dexter Jackson

6.Branch Warren

7.Mamdouh Elssblay

8.Victor Martinez

9.Steve Kucio

10.Juan Morel