Još jedna odlična kolumna Maje Čavke, o odnosu treninga na mašinama i treninga tegovima i vlastitim tijelom.

Kada uđemo u bilo koji fitness, mogli bi se zaprepastiti raznolikosti i količinom sprava koje se tamo nalaze. Neke izgledaju kao svemirski brodovi i toliko su udobne da bi čovjek najradije zaspao u njima. Postoje i sprave koje na sebi imaju monitore pa vježbači mogu gledati svoje omiljene (turske) sapunice prilikom vježbanja. Nevjerovatno. Uvriježeno je mišljenje da se na spravama vježba sigurnije i da je mogućnost ozljeđivanja najmanja. Naše je mišljenje upravo suprotno. Ali, ovo je slobodna demokratska zemlja pa nemojte pretpostaviti da vas na bilo što prisiljavamo. Ipak pročitajte ovaj članak, pa tek potom donesite zaključak.

IZOLACIJSKE VJEŽBE

Vježbe koje se izvode jednom izoliranom mišićnom skupinom (npr. prednja strana natkoljenica – quadriceps), dok je ostatak tijela u mirovanju; najčešće u sjedećem ili ležećem položaju. Izolacijske vježbe imaju jednu funkciju, a to je da mišić lijepo izgleda. I to je u redu, ako je vaša želja graditi lijepo i fino časopis-tijelo. Da bismo izvježbali cijelo tijelo radeći jednu po jednu mišićnu skupinu, treba nam otprilike 2 sata. Ali, gubitak vremena je najmanji nedostatak ovog vida vježbanja. Izolacijskim vježbama na spravama vježbamo dijelove tijela ali ne i cijelo tijelo, pa će se ono nakon nekog vremena početi tako i ponašati.

FUNKCIONALNOST I MOTORNI PROGRAM

Većina nas koristi svoje tijelo na bezbroj načina. Ono vrši složene, višedimenzionalne pokrete a često i više osnovnih prirodnih gibanja istovremeno. Konstruirano je tako da njegovi dijelovi rade skupa i u ravnoteži. Naprimjer, želite li podići svoje dijete od 20 kg koje se igra na podu ili je zaspalo u autu teško da ćete moći izolirati biceps, pa kvadriceps, pa gluteus. Cijeli sustav će morati raditi kao jedna cjelina! Većina stvari koje radite u životu je takva: cijepanje i unošenje drva, kupovina namirnica, izvlačenje ljetne robe s vrha ormara, stavljanje skija na auto, odlazak na wc na autobusnom kolodvoru u Bukureštu, pa čak i javljanje na mobitel dok imate ruke pune vrećica…

Na vama je da odlučite hoćete li te svakodnevne radnje učiniti sebi lakšima za izvođenje uz pomoć vježbanja koje tijelo tretira kao složen sistem što skladno funkcionira. Trodimenzionalna, svakodnevna kretnja na spravama za vježbanje ne postoji. Pokreti koji se koriste su uvijek isti. Vrše se stalno pod istim kutem opterećenja na zglobove, čahure, tetive, mišiće… To neminovno dovodi do tzv. sindroma prenaprezanja, odnosno do onih silnih bolova u laktovima, koljenima, križima i ramenima. Sprave ne nude mišiću izazov kao što to čini slobodni uteg ili Kettlebell koji uvijek lagano šetucka i na taj način podsjeća što držimo u ruci (iznad glave prilikom turskog dizanja npr!) Prilikom vježbanja na spravama zglobovi često ne dobivaju mogućnost prirodne, pune amplitude pokreta kao naprimjer u većini vježbi Body tehnike. Koristeći stalno jedan te isti utaban put vrijeđamo svoju tjelesnu inteligenciju, te zaglupljujemo svoje mišiće i neuromuskularnu vezu.

PROPRIOCEPCIJA

Proprioceptori su odgovorni za informiranje mozga o tome što se u pojedinom trenutku događa sa određenim dijelom tijela. Prilikom rada na spravama, malo se što zapravo i događa, pa propriocepcija gubi svoju svrhu. Nema smisla javljati svaki čas: noge opuštene, gluteusi utonuli u mekanu stolicu, kralježnica poduprijeta kožnim naslonom, vrat u mirovanju, dotok nepotrebnih informacija s TV ekrana uredan i konstantan… Aha, evo radnje: biceps se skratio a triceps kontrolira, biceps se produžio a triceps opustio. Ako nakon takvog treninga izađete na parking i slučajno stanete na led, aterirat ćete na taj – do nedavno opušteni – gluteus isti čas.

Uuups, vaša se propriocepcija uspavala!

CORE

Ovaj vrlo popularan pojam je zapravo skupni naziv za mišiće stabilizatore trupa, koji se aktiviraju jedino kada TRUP TREBA STABILIZIRATI. Aaa zaaato su dobili takvo ime?!

Vježbajući na spravi u sjedećem ili ležećem položaju mi ih zapravo omalovažavamo. Umjesto core-a, određeni podupirači na spravi imobiliziraju vašu kralježnicu “kako biste se osigurali od ozljeda” dok vježbate. Aha! A što će osiguravati vaša leđa kada budete podizali vrećice s namirnicama? Kad se sagnete da nahranite svog ljubimca? Kad potrčite preko ceste? Ili su to sve vama davno zaboravljene akcije jer imate spravu i za to? Sjetite se da nas ništa nije podupiralo dok smo visili sa susjedove trešnje, preskakali vijače i ograde, čučali u pijesku gradeći kule i ceste…

To su prirodne kretnje tijela i nisu dizajnirane samo za djecu, stoga bi i vaš trening trebao sadržavati upravo te kretnje. Zapamtite, ono što sijete to ćete i žeti – ili – one pokrete koje uvježbavate ćete i znati dobro raditi. A mozak pamti motorne programe, složene kretnje koje se izvode sa svrhom. Biceps pregib Vs funkcionalan čučanj. Usporedite klasičnog hipertrofičnog bildera i običnog strongmena pa ćete vidjeti tko je funkcionalniji.

Zato drugi put kada odete u teretanu odete u onaj mračni zapušten kutak sa šipkama i bučicama pa opalite po mrtvom dizanju, čučnju, zgibovima itd…

I neka bude žestoko, teško i brzo!

Izvor: Za fightsite.hr piše Maja Čavka.