Meditacija je sastavni dio mnogih borbenih sistema u Aziji. Ukorjenjena u samu kulturu azijskih naroda, meditacija je pronašla svoj put i u borilačkim vještinama i postala njen integralni dio. Meditacija doprinosi osjećaju smirenosti, koncentrisanosti i kao takva je veoma značajna u svijetu borilačkih vještina. Veliki broj stresnih i haotičnih situacija su sastavni dio svakog aktivnog praktikanta borilačkih vještina, a meditacija je jedna vrsta medikamenta koja u dobroj mjeri reguliše ove pojave. Ako govorimo i o redovnom životu i njegovim nepredvidivostima, takođe dolazimo do istog zaključka da je meditacija odličan izbor za smiren i izbalansiran um.

Kao i u svim borbenim vještinama umijeće meditacije dolazi sa redovnom praksom. Svi oni koji duže vrijeme vježbaju meditaciju svjedoče o pravim vrijednostima iste kroz smirenost i fokusiranost uma. Mnogo lakše se suočavaju sa svim problemima koji im se nađu na putu. Ovo je veoma bitna stavka kada je u pitanju borba i borac koji mora da uđe hladne glave u okršaj. Familija Gracie je čuvena po tome što redovno praktikuje yogu i meditaciju. Jiu jitsu i yoga su komplementarni, a meditacija je veći nivo oba elementa koja ih spaja u jednoj tački koju osjećaju samo oni koji su posvećeni vježbanju meditacije. Kuriozitet predstavlja Royce Gracie koji je pred svoj prvi meč na UFC-u 1 turniru (01.11.1993.) imao broj otkucaja srca koje brojimo samo prilikom spavanja. Vijekovima unazad su majstori borilačkih vještina praktikovali meditaciju i tako osnaživali svoj um i svoje borilačke moći. Takođe, propovjedali su i zastupali meditaciju kao metod za poboljšanje zdravlja, upravljanje sobom i kontrolom stresa koja obezbjeđuje duži i sretniji život. Sve ove prednosti koje su znali najveći majstori borilačkih vještina, vijekovima unazad, danas potvrđuje i nauka. Veliki broj naučnih studija je dokazao da redovno meditiranje smanjuje puls, krvni pritisak, utiče na moždanu aktivnost kod ljudi koji pate od hroničnog stresa. Dokazano je i da meditiranje, odnosno tehnike meditacije mogu uključiti i isključiti gene koji su direktno povezani sa stresom i funkcionisanjem imuniteta. Ovo su direktni dokazi kako meditacija i ljudska fiziologija imaju veoma dubok i uzajaman odnos.

Majstori borilačkih vještina koji redovno meditiraju izgledaju zdravije, vitalnije i mlađe od ostalih. Zašto je to tako, odgovor je opet dala nauka, a doprinijela meditacija. Naučnici su otkrili da 12 minuta dnevno meditacije, u periodu od osam sedmica, povećava zalihe telomeraze, koji se naziva i enzim besmrtnosti. Telomeraza zapravo usporava proces starenja ćelija. Meditacija je fantastičan način za postizanje vrhunskog zdravlja i dovođenja uma i tijela u ravnotežu. Vrijeme u kojem živimo je sve gore, a 12 minuta dnevno je nešto što nam ne uzima ništa, već nam daje onoliko koliko ne možemo ni da pojmimo sa potrošenim i izmanipulisanim umom. Probajte, uđite u drugi svijet, postanite svjesni sebe, upoznajte se. Osss!!!

Izvor: pansport.rs