Ljepota trčanja jeste u tome što je to jedna od osnovnih komponenti skoro svakog popularnog sporta koji postoji. Ali koliko ustvari pretrče različiti sportaši u različitim sportovima?

Savremena tehnologija nam je omogućila da se svaki igrač pojedinačno prati i da mu se izračunaju tačni parametri koje je ponudio tokom jedne utakmice. U nastavku članka ćemo vam bliže dočarati koliko ustvari pretrče sportaši u nekoliko najrasprostranjenijih sportova koje danas imamo priliku pratiti.

Nogomet

Nogomet je sport koji zahtijeva prilično veliku dozu izdržljivosti kod sportaša, a posebno kod veznih igrača koji se konstantno pokreću u različitim pravcima kroz nogometno igralište. FIFA je mjerila količinu pređenih kilometara tokom Svjetskog prvenstva 2014.godine, a evo i jednog zanimljivog podatka do kojeg su došli tada: Tokom utakmice između SAD i Gane, vezni igrač Michael Bradlej je pretrčao 11.27 kilometara, što je više od svih ostalih igrača pojedinačno koji su igrali u njegovoj ekipi. Još jedan interesantan detalj jeste da ponekad čak i sudije pretrče veću kilometražu od pojedinih igrača.

Košarka

NBA pomno prati sve vrste statistike, uključujući i koliko košarkaš pretrči tokom jedne utakmice. Ukoliko volite one košarkaše koji najviše pretrče tokom jedne utakmice, onda je sigurno vaš favorit Jimmy Butler koji nastupa u ekipi Chicago Bullsa. On je lider na listi NBA igrača koji pretrče najviše, a to je u prosjeku 3.22km po utakmici tokom sezone 15/16. Također je bio lider po tom pitanju i u sezoni 14/15, a u sezoni 13/14 je bio drugi odmah nakon Chandler Parsonsa. NBA superstar Steph Curry je tokom prošlogodišnjeg NBA playoffa pretrčao u 21 utakmici dužinu dva maratona.

Američki fudbal

Distanca koju pretrče igrači američkog fudbala uveliko zavisi od pozicije koju igraju (kao i kod većine sportskih igara). Najaktivniji su krilni hvatači i kornerbekovi koji konstantno trče igralištem iako ne dodiruju loptu. Gizmodo je 2013.godine izvijestio da igrači na tim pozicijama pretrče uglavnom oko 1.61km po utakmici.

Tenis

Mnogo faktora utiče na to koliko će profesionalni teniser pretrčati tokom jednog meča, a osnovni faktori su stil koji igrač primjenjuje i broj setova koji se igraju tokom jednog meča. Teniseri su također i ograničeni relativno malim terenom koji limitira distancu koju treba da pokriju tokom igre.

Uzmimo za primjer finale US OPEN 2015, koje je igrao Đoković protiv Federera. Igralo se 4 seta, a oba igrača su pretrčala skoro identičnu distancu-otprilike 3.22 km. Naravno, Đokovićev meč u polufinalu koji se igrao dva dana prije toga je zahtijevao tek nešto oko 1.5km trčanja.