Kokosovo ulje je nešto što u svakom trenutku treba imati svako kućanstvo. Njegova svestranost u upotrebi i odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma su razlozi zbog kojih ćete ga stalno željeti koristiti.

Odlično je za kuhanje

Brojna istraživanja su pokazala da redovito korištenje kokosovog ulja u pripremi jela može pomoći u smanjenju ukupne razine holesterola u krvi, a istovremeno povećati razinu dobrog (HDL) holesterola. No, bez obzira na pozitivne strane kokosovog ulja, trebate ga konzumirati u umjerenim količinama i istovremeno ograničiti unos zasićenih masti.

Osvježava kožu

Zaboravite na skupe kozmetičke proizvode i počnite redovito koristiti kokosovo ulje kako biste osvježili i potaknuli zdravlje kože. Kokosovo ulje bez straha možete svakodnevno koristiti. Pomiješajte ga s malo vode i utrljajte u kožu prije spavanja. Također ga možete koristiti za uklanjanje šminke.

Održava zdravlje usne šupljine

Kokosovo ulje se u prošlosti koristilo za održavanje higijene usne šupljine. Mućkanje kokosovog ulja u ustima 10 do 20 minuta dnevno može pomoći u prevenciji bolesti desni i uklanjanju neugodnog zadaha. Kokosovo ulje potiče proizvodnju sline i pomaže u ispiranju bakterija i toksina iz usne šupljine.

Uklanjanja akne

Kokosovo ulje može pomoći u uklanjanju crvenila i iritacije kože. Istraživanja su pokazala da kokosovo ulje značajno pomaže kod uklanjanja akni. Kada se koristi svakodnevno, kokosovo ulje pomaže u prevenciji i smanjenju vidljivosti znakova starenja. Također je odlično za ublažavanje suhoće kože. Kokosovo ulje na kožu nanosite prije spavanja.

Ublažava simptome alergija

Nekoliko istraživanja je pokazalo da kokosovo ulje može pomoći u ublažavanju simptoma alergija. Kokosovo ulje je odlično za jačanje imuniteta. Ima moćno antimikrobno djelovanje. Kokosovo ulje možete dodavati u čaj, sok ili smoothie. Konzumirajte ga svakodnevno tokom sezone alergija, ali to ne znači da smijete prestati uzimati lijekove za ublažavanje simptoma alergija.

 Čisti kozmetički pribor

Kozmetički pribor obično sadrži puno bakterija i zato ga je potrebno redovito čistiti. Kokosovo ulje je jedno od najboljih sredstava čišćenje kozmetičkog pribora jer ima antibakterijsko djelovanje.

Njeguje nokte i ruke

Osjetljive nokte možete učiniti snažnijima ako ćete ruke redovito mazati kokosovim uljem. Kokosovo ulje će pomoći u prevenciji i uklanjanju zanoktica. Jednom mjesečno namažite ruke kokosovim uljem i omotajte ih gazom, držite oko 20 minuta i vaše ruke će biti njegovane i mekane.

 Izvor: centar-zdravlja.net