Kofein je stimulativni sastojak koji se može pronaći u brojnim namirnicima i pićima koje svakodnevno konzumiramo. Može se pronaći u kafi, čokoladi, čaju, energetskim napitcima i drugim namirnicama koje redovno konzumiramo. Danas na tržištu također postoje i brojni kofeinski suplementi, a osim toga i brojni sportski suplementi su pojačani kofeinom.

Kofein se klasificira kao droga jer ima određeni uticaj na tijelo. On stimuliše centralni nervni sistem tako što pojačava pažnju i fokus. Kada se konzumira u velikim količinama onda ubrzava puls i povećava krvni pritisak. U nekim slučajevima može dovesti i do srčane aritmije pa čak i smrti. Zbog pojačanog pulsa prilikom konzumacije kofeina, dolazi do bržeg protoka krvi što pomaže bržem cirkulisanju ostalih lijekova ili suplemenata kroz tijelo. Na ovaj način kofein povećava potrošnju energije zbog čega se sagorijeva i veći broj kalorija.

Korisnost kofeina u sportu

Sportisti mogu imati koristi od konzumacije kofeina u normalnim količinama. Nekoliko šolja kafe ili zelenog čaja dnevno može ubrzati metabilozam tokom „bulking“ faze ili tokom dijete sa niskim unosom kalorija, tako da se kofein vrlo često koristi kao pomoćni sastojak tokom sagorijevanja sala. Takođe, poznato je da ovaj stimulativni sastojak može povećati intenzitet treninga i dati vam više energije. Zbog svog diuretičkog efekta, bodibilderi koriste kofein kako bi smanjili višak tečnosti ispod kože.

Ukoliko niste ljubitelj čaja ili kafa, onda uvijek možete koristiti kofeinske suplemente. Kofein smanjuje količinu kalcija u tijelu stoga je dobra ideja da povećate unos kalcija kada konzumirate veće količine kofeina.

// workout.ba