Josef  ”Joe” Weider  rođen je 29. novembra 1919. godine u Montrealu, Kanada. Kada je imao sedamnaest godina, izdaje svoj prvi časopis Your Physique. 1953. godine, taj časopis dobiva novo ime-Muscle Builder, a 1980. godine ponovo mijenja ime u Muscle & Fitness. Ostali časopisi koje je izdavao Weider su: Mr. America, Mucle Power, Shape Magazine, Fit Pregnancy, Men's Fitness, Flex itd. Zanimljiv je način na koji je on sakupljao podatke za svoje časopise. Naime, on je obilazio fitnes klubove širom države kako bi posmatrao velike bodybuilding zvijezde kako treniraju. Svoja zapažanja bi prenosio na papir i onda kasnije te informacije bi iskoristio za pisanje članaka u svojim časopisima. Naprimjer, u šezdesetim godinama, primijetio je da Larry Scott koristi kosu klupu kako bi izvodio biceps pregib. On je u svojim časopisima naglašavao da je to zasigurno najbolja vježba za biceps i nazvao ju je Scottov pregib. Larry Scott nije bio jedini bodibilder čije tehnike je promovirao Weider. Bilo je tu i drugih poznatih bodibildera kao što je Chuck Sipes, koji je koristio tehniku izvođenja vježbi set za setom, pri tome smanjujući težinu između setova. Također je u Austriji opazio da Arnold Schwarzenegger trenira ujutro i onda ponovo navečer. Danas je ta tehnika poznata kao dupli odvojeni sistem treniranja. Zahvaljujući Weideru i njegovim časopisima, ove tehnike su postale popularne u svijetu bodybuilding treninga.

Svojom širokom lepezom časopisa dao je veliki doprinos bodybuildingu, jer u to vrijeme njegovi časopisi su služili kao edukacijski materijal svim ljudima koji su htjeli da se bliže upoznaju sa ovim sportom. 1983. godine proglašen je za izdavača godine. Weider je također osnivač danas najpoznatijeg bodybuilding takmičenja Mr. Olympia. Također je i jedan od osnivača Internacionalne Federacije Bodibildera (IFBB) zajedno sa svojim bratom Ben Weiderom.

Veliki doprinos ovom sportu je dao proizvodnjom fitnes opreme i proizvodnjom suplemenata koji i danas dan služe kao dodatak ishrani bodybuilderima.

 

joeweider_inset1

 

(Joe Weider sa Arnoldom Schwarzeneggerom)

 

joeweider300

 

(Joe Weider)