Energetski napitci su pošast modernog života. Mnogo ljudi ih konzumira kada žele brzi dotok energije ujutro ili kada žele ostati budni tokom noći.

Međutim, mnogi od nas nisu svjesni da samo jedan Red Bull može značajno povećati rizik od srčanog udara.

Šta se to dešava kada konzumirate Red Bull?

Energetska pica djeluju tako što vašu krv čine ljepljivijom. Svega jedan sat nakon popijenog energetskog napitka vaš krvotok počinje da liči na krvotok pacijenta sa kardiovaskularnim bolestima. Ovo može rezultirati napadom ili kardiovaskularnim problemima čak i kod zdravih ljudi.

Ipak, kod energetskih pića ćete naći izjavu kompanije kako su energetski napitci u potpunosti zdravi i da efekat nije ništa drugačiji nego kad popijete šoljicu kafe ili sok. Ovaj isti efekat se može postići tako što ćete konzumirati šolju kafe sa umjetnim sladilima. Drugim riječima radi se o kombinaciji kofeina i velike količine šećera koja vam omogućava kratak i eksplozivan izvor energije.

Jedina razlika je u tome što Red Bull i druga energetska pića sadrže još dodatne sastojke čiji je efekat na ljudsko tijelo potpuna nepoznanica. Jedan od ovih sastojaka je aspartam, koji je snažan neortoksin te ima metabolička, fetalna, alergijska i kancerogena svojstva.

Još jedna od nus pojava energetskih pića jeste da oni na određeni način izazivaju ovisnost. Nakon što je efekat eneregetskog pića prošao, nivo vašeg šećera u krvi će biti na maksimalno niskom nivou zbog čega ćete se osjećati letargično i imat ćete osjećaj gladi, zbog čega će vam tijelo tražiti još jedno piće.

Prema određenim statistikama u svijetu postoji veća potražnja za energetskim pićima nego za flaširanom vodom.

“Prošle godine je prodato čak 3,5 milijardi limenki Red Bulla u 143 zemlje svijeta.”

Imajući u vidu negativne efekte koje energetska pića mogu imati na ljudsko zdravlje i njihovu povećanu popularnost, neke zemlje su se odlučile na njihovu zabranu, kako bi se spriječila šteta koju ovi napitci mogu prouzrokovati.

Norveška, Danska i Urugvaj su jedne od zemalja koje zabranjuju Red Bull. Sa druge strane Kuvajt je to zakonski regulisao tako što je ilegalna konzumacija za djecu mlađu od 16 godina. Ova zabrana je nastupila nakon što su dva člana nacionalnog skvoš tima preminula nakon srčanog udara. Obje smrti su bile povezane sa konzumacijom energetskih napitaka.

Dakle, kome prijeti opasnost od energetskih pića?

Kako smo prethodno spomenuli energetska pića čine vašu krv gušćom. Na ovaj način oni narušavaju funkciju krvnih sudova i povećavaju rizik od zgrušavanja krvi. Zbog toga se Red Bull naročito zabranjuje osobama sa kardiovaskularnim bolestima. Trudnice i dojilje bi također trebale izbjegavati Red Bull.

Pa koliko je za vas sigurno da konzumirate energetska pića?

Ne naročito, pa čak i ako ste zdravi. Ne biste ih trebali konzumirati nikako ukoliko imate neke od sljedećih simptoma: anksioznost, hipertenziju, hronični umor, stres, osjetljivost na kofein, poremećaj sa grušanjem krvi. Umjesto njihove konzumacije,p pokušajte prirodno povećati nivo svoje energije. To možete uraditi na jednostavan način.

Jednostavno malo prilagodite svoju ishranu tako što ćete uključiti više omega-3 masnih kiselina, a eliminisati šećere. Također ukoliko se osjećate umorno možete suplementirati svoje tijelo sa vitaminom C, B12, B9, željezom, cinkom i magnezijem, što će vam omogućiti bolji oporavak i smanjiti osjećaj umora. Osim toga ovakav pristup će imati dugoročniji efekat na vaš nivo energije, za razliku od sata energije koji nudi Red Bull i slična energetska pića. Naravno dodatak svemu, trebalo bi da redovnije vježbate i da izbjegavate stres koliko god ste u mogućnosti.

// workout.ba