Nokaut udarac, poput onog u bradu, ruši borca na pod i on se više nije u stanju braniti ili je u nesvijesti.

Pobjednik slavi dramatični trijumf i publika uživa, ali nokaut uzrokuje traumu glave i može rezultirati ozljedom mozga.

POMICANJE MOZGA

Za borca koji ne može primiti snažni udarac u bradu i lako ga je nokautirati kaže se da ima staklenu bradu ili da nema bradu. Nokaut udarac izaziva trzaj protivnikove glave unatrag ili u stranu i mozak udara u lubanju. Udarac može izazvati oštećenje nervnog sistema i rezultirati gubitkom motoričkih sposobnosti i vještina. Dotok krvi u mozak može biti prekinut.

Motoričke sposobnosti su opća funkcionalna obilježja u koja spadaju izdržljivost, snaga, brzina, eksplozivnost, koordinacija, preciznost i ravnoteža. Motoričke vještine su sve naučene tehnike izvršavanja nekakvih pokreta ili kombinacija pokreta, a u to spadaju i naučene borilačke vještine, ali i korištenje pribora za jelo ili vožnja automobila.

SNAGA UDARCA

Uticaj udarca na mozak određuje se ubrzanjem i snagom trzaja glave. Svaki udarac u glavu može izazvati nokaut, ne samo udarac u bradu. Što je veća snaga, brže će se glava okrenuti zbog posljedica udara. Mozak će se više pomaknuti, a krvne žile stisnuti do točke da izazovu trenutačnu nesvjesticu.

MIŠIĆI VRATA I RAMENA

Kada protivnika udarac u glavu iznenadi, njegovi mišići vrata i ramena su opušteni. Ako je spreman na udarac, borac može puno bolje apsorbirati snagu udara. Neki borci genetski imaju čvršće brade, ali jačanje mišića vrata može pomoći jačanju otpornosti na udarac u čeljust, prema Mikeu Chiappetti iz Fight Magazinea.

OPORAVAK

U boksu tehnički nokaut obično zahtjeva 45 dana pauze do sljedećeg izlaska na ring ili će borac biti podložniji novom nokautu, kaže Osric King, liječnik sportske medicine i savjetnik njujorške Sportske komisije. Nakon jednog nokauta u kojem je posljedica bila gubitak svijesti obvezan je period oporavka od minimalno 60 do 90 dana. Kronična ozljeda mozga vjerojatnije će se pojaviti u slučaju ponovljenih udaraca u glavu.

Izvor: croring.com