Puno smo puta mogli čuti kako je suzdržavanje od seksa prije velikih natjecanja najbolji izbor za sportaše. Potiče ih se na apstinenciju kako ne bi trošili energiju koja bi trebala biti rezervirana samo za teren. U to su vjerovali i drevni Grci, da bi današnji znanstvenici opovrgnuli sumnju da apstinencija poboljšava ili na bilo koji drugi način utječe na sportski učinak.

Šteti li uistinu seks prije natjecanja, ili možda čak doprinosi sportskim dostignućima?

U svrhu dokazivanja kako i u kojoj mjeri seks utječe na sportaše, istraživanju su se podvrgli boker Chris Byrd i boksačica Liz Parr. Uspoređivale su se snaga i brzina udaraca, ritam srca i razina testosterona prije i dan nakon noći konzumacije seksa. Rezultati su pokazali da su se snaga i brzina udaraca poboljšali nakon seksa, a broj otkucaja u minuti je ostao nepromijenjen. U pravilu bi seks uticao na ritam srca, ali se to kod profesionalnih sportaša ne primijeti. Razina hormona testosterona u krvi povisila se i kod muškarca i kod žene. Kod Liz se zamijetilo povećanje od 30%, a kod Chrisa 20%. Testosteron se povezuje s agresivnošću i borbenošću na terenu pa vidimo da je to jedan od glavnih razloga poboljšanih rezultata nakon seksa.

Ali prije bilo kakvih saznanja, osvrnimo se na neke radikalne poteze poznatih sportaša koji su svojim ponašanjem dali do znanja što misle o apstinenciji prije natjecanja. Tako bi, na primjer, bokser Muhammad Ali apstinirao šest sedmica prije svojih mečeva. S druge strane, košarkaš Wilt Chamberlain tvrdi da je tokom života spavao s preko 20 000 žena. 1962. godine postavio je rekord postigavši 100 koševa na utakmici, koji do dana današnjeg nije oboren, tvrdeći da se noć prije odlično zabavljao u ženskom društvu. Martin Milton, psiholog sa Univerziteta u Kandi, smatra da efekti seksa na sportaše u velikoj mjeri ovise od toga kako to rade, koliko često i koliko dugo.

Ukoliko cijelu noć provedete u seksualnim igrama, očigledno je da sportaš neće imati dovoljno sna i to je ono što će utjecati na njegove rezultate.

Unatoč ovakvim rezultatima, i dalje se potiče i preporuča asptinencija prije natjecanja. Javljaju se dva oprečna mišljenja. Treneri potiču apstinenciju jer smatraju da će seksualna frustracija dovesti do povećane agresije i borbenosti na terenu. S obzirom da ejakulacija smanjuje razinu testosterona u tijelu, apstinencija bi dovela do veće agresivnosti na terenu. Suprotno tomu, endokrinolozi tvrde da seks stimulira proizvodnju testosterona pa seks noć prije natjecanja poboljšava igru sportaša. Ova teorija se, u prije spomenutim testiranjima, i dokazala.

Na kraju treba spomenuti kako sve ovisi od pojedinca do pojedinca. Sve je dozovljeno u količinama na koje su inače navikli. Ne preporuča se mijenjati ritam nikakvih aktivnosti uoči natjecanja jer velike promjene sa sobom donose i određeni pritisak koji može samo odmoći na terenu.

Izvor: Za fightsite.hr piše Maja Čavka.