Istraživanja pokazuju da postoji povezanost između osećanja i misli sa procesima u vašem tijelu. Naučnici su ustanovili da sreća, optimizam i usredsređenost mogu smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, dijabetes tipa 2 i infekcija respiratornog sistema. S druge strane, depresija može da poveća rizik od nastanka srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Um i osećaji definitivno igraju ulogu u održavanju zdravlja organizma. Kada bolje shvatimo na koji način ono što osećamo i mislimo utiče na zdravlje, tada ćemo definitivno moći preduzeti korake koji će nam pomoći u održavanju zdravlja organizma. Primarni osjećaji, kao što je strah, mogu uticati na hormonalnu ravnotežu u tijelu. Isto tako, sve što osjećamo i mislimo direktno utiče na rad svake tjelesne ćelije.

Svi dijelovi našeg tijela su u interakciji i rade zajedno. Ako ignorišemo ulogu osjećaja i misli, zapravo ignorišemo način na koji naše tijelo funkcioniše.

Možete li se sjetiti prvog razgovora za posao? Ili prvog spoja? Sjećate li se kako ste se osjećali? Možda ste se pojačano znojili, možda ste osjećali napetost u mišićima vrata i leđa ili ste pak počeli pričati nesuvislo.

Emocije definitivno utiču na fizičko zdravlje. Strah, na primjer, podstiče brži rad srca. Kada su u pitanju usamljenost, depresija ili tuga, one takođe imaju uticaj na fizičko zdravlje. No, taj uticaj nije toliko očigledan kao što je uticaj primarnih i intenzivnijih emocija.

Razumijevanje povezanosti uma i tijela vam može pomoći u prepoznavanju potisnutih emocija i načina na koji one utiču na vaše zdravlje. Istraživanja su pokazala da je potiskivanje emocija nešto najgore što možete napraviti za svoje psihičko i fizičko zdravlje.

Kako na tijelo utiče razdražljivost?

Kada osjećate razdražljivost, vjerovatno ćete početi osjećati neke simptome. Istraživanja su pokazala da različiti ljudi osjećaju simptome na različitim mestima. Najčešći simptomi su napetost mišića na području želudca i ramena, i brzo i plitko disanje.

Kako na tijelo utiče zabrinutost?

Kada ste oko nečega zabrinuti, simptome ćete početi osjećati vrlo brzo, zavisno o tome koliko jako ste zabrinuti. Koje fizičke simptome osjećate? Bolove u želudcu? Grčeve u mišićima? Umor, natečenost i bolove u nogama?

Kako na tijelo utiče kada je neko ljut na vas?

Kada je neko na vas ljut, što se događa s vašim srcem i vašom glavom? Šta radite sa tim ljutim osjećajima koji su usmjereni prema vama? Postajete li i vi ljuti? Jeste li počeli da osjećate glavobolju zbog potisnute ljutnje? Jeste li počeli otežano gutati, osjećati bolove u grlu ili probavne tegobe?

Kako na tijelo utiču uspomene?

Kada se prisjećate uspomena, što osjećate? Toplinu i opuštenost ili pak pojačano znojenje i anksioznost? Posebnu pažnju posvetite svom tijelu kada uspomene nisu pozitivne. Dok se svega prisjećate, obratite pažnju na mjesto gdje su se počele odvijati reakcije, kao što je napetost i nervoza.

Izvor: centarzdravlja.rs