Postoje brojni prirodni načini povećanja razine energije koji će vam pomoći da postanete i ostanete fokusirani. Naravno, ništa od ovoga vam neće pomoći ako svaki dan ne spavate 7 do 9 sati. Kada zadovoljite osnovnu potrebu tijela za spavanjem, tek tada možete razmisliti o dodatnom povećanju razine energije pomoću sljedećih savjeta.

Popijte čašu vode

Čak i blaga dehidracija može smanjiti razinu energije. Ne postoji magična količina vode koju biste dnevno trebali popiti da biste primijetili povećanje razine energije, ali osnovna smjernica je oko 8 čaša.

Doručkujte

Doručak je obavezan, njega ne smijete preskočiti. Doručak treba sadržavati vlakna, proteine i cjelovite žitarice. To će ubrzati rad metabolizma, a brži metabolizam znači i veću razinu energije.

Šetajte 10 minuta

Tek kratka šetnja može biti dovoljna da osjetite značajno povećanje razine energije.

Smanjite unos šećera

Rafinirani šećeri koje pronalazimo u namirnicama, kao što su bijeli kruh, slatkiši i bijela tjestenina, uzrokuju brz i trenutan porast energije, ali će se ona već nakon nekoliko sati drastično spustiti.

Grickajte orašaste plodove

Orašasti plodovi su odličan izvor magnezija, minerala koji je ključan za povećanje razine energije. Kada vas obuzme popodnevni umor, pojedite šaku orašastih plodova i gotovo odmah ćete primijetiti povećanje razine energije.

 Jedite svaka četiri sata

Ako ćete jesti svaka četiri sata, tada ćete tijelu osigurati stabilan izvor energije i spriječiti nagle promjene razine šećera u krvi.

Izađite u prirodu

Za trenutno povećanje razine energije je najbolje boraviti na otvorenome. Izlaganje suncu vašem tijelu osigurava potrebnu dozu vitamina D, što povećava razinu energije i smanjuje rizik od nastanka depresije.

Pojedite čokoladu

Za brzo i djelotvorno povećanje razine energije pojedite malo tamne čokolade. Flavonoidi iz čokolade će pospješiti kognitivne funkcije i popraviti raspoloženje.

Istuširajte se hladnom vodom

Samo 30 sekundi pod hladnim tušem će pospješiti cirkulaciju krvi i gotovo odmah povećati razinu energije.

Okružite se crvenom bojom

Istraživanja su pokazala da crvena boja može povećati razinu energije jer ju tijelo percipira kao opasnost, što povećava budnost i pažnju.

Duboko udahnite

Plitko disanje uzrokuje nastanak manjka kisika u tijelu, a manje kisika u tijelu znači i manju razinu energije.

Sjednite uspravno

Pogrbljeno i nepravilno držanje nije loše samo za vašu kralježnicu, već i za razinu energije. Sjednite uspravno i zabacite ramena unazad kako biste povećali protok krvi prema mozgu.

Ustanite i protegnite se

Za trenutno povećanje razine energije ustanite se i dobro protegnite. To će povećati razinu kisika u tijelu i smanjiti napetost u mišićima.

Jedite jaja

Jaja su odličan izvor nutritivnih spojeva i proteina koji će utažiti glad i tijelu omogućiti stabilan izvor energije.

Unosite ginseng

Istraživanja su pokazala da ginseng može pomoći u povećanju razine energije i spriječiti popodnevni umor.

Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži kofein, što ga čini odličnim za povećanje razine energije. Također sadrži i polifenole koji pospješuju zdravlje kardiovaskularnog sustava, protok krvi i hranjivih tvari prema mozgu.

Unosite vitamine B skupine

Vitamini B skupine su ključni za prevenciju kroničnog umora, razdražljivosti i anksioznosti. Vitamini B skupine će potaknuti kognitivne funkcije.

Izvor: centar-zdravlja.net