Čista prehrana je osvježavajuća i vrlo jednostavna. Stručnjaci se slažu da je jednostavnije usvojiti čistu prehranu nego nastaviti s dosadašnjim prehrambenim navikama. Nećete morati brojati kalorije i ugljikohidrate već ćete bez straha uživati u obrocima koji su čisti i zdravi za vaš organizam.

Osnovni principi čiste prehrane

Proučavajte etikete na proizvodima

Ovde slijedite jedno pravilo: što manje sastojaka se nalazi na etiketi proizvoda, to je taj proizvod čišći. Izbjegavajte proizvode čije etikete imaju niz spojeva o kojima ne znate ništa. To su uglavnom aditivi i konzervansi koji poboljšavaju okus.

Pijte što više vode

Voda potiče rad probavnog sistema, održava visoku razinu energije i pomaže u uklanjanju toksina. Pijte barem 8 čaša vode dnevno, izbjegavajte voćne sokove i, po mogućnosti, prije ispijanja filtrirajte vodu.

Povećajte unos organskih proizvoda

Voće i povrće je odlično za zdravlje, ali nažalost vrlo često sadrži toksične pesticide. Upravo zbog toga svi stručnjaci predlažu da što češće kupujete organske svježe proizvode. Iako su malo skuplji, dugoročno su isplativiji. Ne mora apsolutno svaki proizvod biti organski, ali barem oni koje najčešće konzumirate i za koje je poznato da sadrže najviše pesticida.

Hrana koju trebate češće jesti:

voće
povrće
cjelovite žitarice: zob, kvinoa, smeđa riža, bulgur i slično
grahorice
nemasni mliječni proizvodi
riba, naročito masna riba, kao što je losos, tuna i sardina
jaja
orašasti plodovi i sjemenke
avokado
maslinovo ulje
biljni začini

Hrana koju trebate manje jesti:

procesuirani proizvodi: čips, keks, krekeri, bomboni
procesuirani umaci: kečap, majoneza
rafinirani proizvodi
šećer
alkohol
sol

Svako je dobar kandidat za čistu prehranu, ali osobe s historijom prehrambenih poremećaja trebaju biti opreznije. Moguće je da postanete opsjednuti čistom prehranom, što također nije dobro. Takve osobe se trebaju posavjetovati s liječnikom ili nutricionistom. Čista prehrana je dobra za svakoga tko želi izgubiti suvišne kilograme, povećati razinu energije ili jesti pametnije.

Izvor: CentarZdravlja.net