Jin Shin Jyutsu je drevna japanska metoda liječenja koja pomaže u balansiranju emocija tako što stimuliše posebne tačke na ruci. Nakon što je dugo vremena bila nepoznata, u upotrebu je ponovo vratio Master Jiro Murai ranih godina 20. stoljeća. On je koristio ovu metodu liječenja za bolesti koje su doktori ocijenili kao smrtnim. Nakon što je pobijedio u nekoliko bitki, on je svoj život posvetio izučavanju ove metode. Potrebno je da uzmete prst koji je povezan sa nekim od organa na koje želite da utičete sa drugom rukom tako što ćete pritiskati prstima nekoliko minuta (3-5 minuta). Tokom tog perioda potrebno je da dišete izjednačeno i duboko. Koncentrišite se na udisaje i izdisaje. Masiranjem svakog prsta na ruci, možete postići harmoniju kompletnog tijela, te ćete odblokirati energiju koja se zaglavila u vašem tijelu, poput one u zahvaćenim organima.

Ova tehnika se danas vrlo često upražnjava u alternativnoj medicini. Podrazumijeva jednostavnu akupresuru obje ruke, vrlo često nosi i naziv “kleme”, a koncentriše se na 26 tački koje se nazivaju energetskim tačkama – Safety Energy Locks (SEL). Osnovni princip ove metode jeste da je svaki pirst povezan sa određenim organima i određenim emocijama. Jin Shin Jyutsu metoda balansira energiju u našem tijelu tako što poboljšava naše fizičko i emocionalno zdravlje, tako što držimo i pritiščemo tačke na prstima.

Lista organa i emocija koje su povezane sa vašim prstima:

PALAC

Organi: Stomačni organi

Emocije: Depresija i napetost

Fizički simptomi: Bolan stomak, problemi s kožom, glavobolja, nervoza.

KAŽIPRST

Organi: Bubrezi i bešika

Emocije: Frustracije, strah, mentalno opterećenje

Fizički simptomi: Bolovi u zglobovima i mišićima, zubobolja i problemi sa desnima, zavisnost, probavne smetnje.

SREDNJI PRST

Organi: Jetra i žuč

Emocije: Neodlučnost, bjes, iziritiranost

Fizički simptomi: Problemi sa cirkulacijom, menstrualne tegobe, problemi sa očima i vidom, malaksalost, migrena, glavobolja.

DOMALI PRST

Organi: Pluća i debelo crijevo

Emocije: Negativnost, tuga, strah od odbijanja

Fizički simptomi: Probavne smetnje, zujanje u ušima, problemi sa disanjem poput astme, dubinske promjene na koži.

MALI PRST

Organi: Srce i tanko crijevo

Emocije: Nesigurnost, nervoza, osećaj manje vrijednosti

Fizički simptomi: Problemi sa pritiskom, srčane tegobe, upala grla, problemi sa kostima i nervnim sistemom, nadutost.

Ukoliko isprobate ovu metodu, javite nam vaše rezultate i kako se osjećate 🙂

// workout.ba