Borovnice su uistinu jedna od najzdravijih namirnica svijeta. Odličan su izvor različitih vitamina, minerala i bioaktivnih spojeva, kao što su antocijanini. Imaju odlična antioksidacijska svojstva, a spoj različitih nutritivnih spojeva ih čini namirnicom vrijednom uvrštavanja u svakodnevne prehrambene navike.

Svaka ćelija u svom sastavu ima DNA koja se starenjem sve lakše ošteti i sve teže obnavlja. Kada je DNA oštećena, tada se povećava rizik od nastanka niza teških bolesti koje skraćuju životni vijek i uzrokuju prijevremenu smrt.

Borovnice, zahvaljujući svom snažnom antioksidacijskom djelovanju, mogu usporiti proces starenja ćelija i smanjiti rizik od oštećenja DNA. Na taj način direktno sudjeluju u prevenciji hroničnih bolesti koje skraćuju životni vijek.

Jedno istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da osobe, koje redovito konzumiraju borovnice, imaju za čak 28% duži životni vijek, u odnosu na osobe koje borovnice konzumiraju rijetko ili nikako. Kada započnete s redovitom konzumacijom borovnica, počet ćete uživati u nizu prednosti koje one pružaju za zdravlje, a neke od najznačajnijih su:

  •     Pospješuju zdravlje nervnog sistema
  •    Štite ćelije od štetnog djelovanja slobodnih radikala
  •    Smanjuju rizik od nastanka hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i različite vrste raka

Prije početka svakonevnog konzumiranja borovnica se svakako posavjetujte s liječnikom, naročito ako patite od nekih bolesti ili uzimate lijekove.

Izvor: centar-zdravlja.net