Više puta smo pisali o koristi koje Vam donosi redovno vježbanje i svi znamo njegove dobre strane. Međutim, treba da dodamo još jednu stvar, a to je depresija. Kada odradite dobar i pravilno doziran trening, i posebno ako se na kraju njega dobro istegnete, osjetit ćete zadovoljstvo, blagi osjećaj umora ali i euforije. Uradili ste nešto dobro.

Istraživači sa poznatog švedskog Karolinska univerziteta su upravo objavili istraživanje u časopisu “Cell” koja se bavi ovom temom. Istraživanje je eksperimentalnog dizajna i rađena je na laboratorijskim miševima, ali su njeni zaključci vrlo zanimljivi.

U svakom slučaju, poznato je da mnogo faktora utiče na nastajanje depresije, ali su se istraživači fokusirali na ulogu određenih hemijskih jedinjenja koje prodizvodi naše tijelo. Naime, oni su otkrili jedinjenje “kynurenine” koga proizvodi naša jetra kao odgovor na povišen nivo stresa. Ovo jedinjenje izaziva zapaljenje moždanih ćelija, njihovo odumiranje i depresiju. Otkriveno je da vježbanjem naši mišići povećavaju nivo proteina  “PGC-1alpha1” koji dovodi do povećanja koncentracija jednog enzima koji pretvara “kynurenine” u njegovu kiselinu –  “kynurenic acid”. Razlika između „kynurenine” i njegove kiseline je u tome što kiselina ne može da pređe moždano-krvnu barijeru, samim tim ne može da dođe u dodir sa moždanim ćelijama i tamo pravi haos, što sve “kynurenine” može i radi.

Dakle, mehanizam je vrlo jednostavan, a korist koju imate od vježbanja u borbi protiv depresije, takođe, vrlo očigledna. Zato kada naredni put budete pod stresom, a budete umorni i odložite trening, razmislite još jednom. Možda Vam je teško ali korist koju ćete imati je velika.

Izvor: lifeactive.rs