Neurolog Charles Bernick je već godinama jedan od vodećih stručnjaka na području ozljeda mozga kod profesionalnih boraca. Njegove posljednje studije su potvrdile ono o čemu se govori već duže vrijeme – upravo su bokseri sportaši koji su izloženi najvećem riziku od trajnih ozljeda glave, odnosno mozga. MMA borci su tu i kudikamo boljem položaju.

Bernick je objasnio svoje istraživanje…

“Bokserima je najteže. Upravo kod njih imamo prilike vidjeti najgore slučajeve usukavanja određenih dijelova mozga koja se mogu vidjeti na MRI snimkama. Što to znači? To znači da bokseri doživljavaju mnogo više traume za mozak ili da su generalno skloniji takvim ozljedama? MMA borci su, naime, uglavnom više obrazovani od boksera. Uglavnom dolaze iz drugačiji ekonomsko-socijalnih uvjeta nego bokseri”, pokušava objasniti Bernick.

“Za sada nismo sigurni. Da, mnogi će u startu reći to je zato što bokseri primaju puno veći broj udaraca u glavu. I to je istina jer brojke to jasno pokazuju. Jasno je da bokseri u istoj težinskoj kategoriji primaju puno više teških udaraca od MMA boraca. Je li onda odgovor jasan? Je li samo to razlog? Nisam siguran. Ne znam ima li samo ovaj faktor utjecaj. No, sigurni smo da je bokserima najgore.”

“Gledajte, u MMA-ju borci hrvaju, grapplaju, pokušavaju na druge načine dobiti borbu. U boksu se samo udaraju u glavu što na koncu dovodi do traume i potresa mozga”, zaključio je poznati znanstvenik.

Izvor: fightsite.hr