Svi znamo da je trčanje dobro kao tjelesna vježba, no najnovije istraživanje naučnika sa Univerziteta Cambridge, pokazalo je kako svakodnevno džogiranje koristi i mozgu. Naime, trčanje dovodi do rasta novih ćelija u dijelu mozga koji pojačava pamćenje, pokazuje studija.

Iako naučnicima nije jasno zašto aerobna aktivnost potiče rast sivih ćelija veruje se kako je to povezano s većim protokom krvi i višim nivoima hormona koji se ispuštaju u krv tokom trčanja.

Prethodne studije su pokazale da je geneza ćelija limitirana kod ljudi sa depresijom, ali da njihovi simptomi mogu da se ublaže ako vježbaju redovno. Neki antidpresivi funkcionišu na taj način što omogućavaju rast novih moždanih ćelija.

Tokom studije naučnici su proučavali dvije grupe miševa. Jedna je imala neograničen pristup točku za trčanje dok druga nije. Nakon nekoliko dana miševi su stavljeni na testiranje pamćenja. Monitor je pokazivao dva identična kvadrata jedan pored drugog. Ukoliko bi miš nosom krenuo prema lijevom kvadratu dobio bi šećer kao nagradu dok desni kvadrat nije ništa donosio.

Miševi koji su trčali su bili gotovo dvostruko uspješniji u odabiru kvadrata koji donosi hranu od miševa koji nisu imali nikakvu fizičku aktivnost.

Na početku testa, kvadrati su bili udaljeni 30 centimetara, no kako je istraživanje odmicalo postajali su sve bliži dok se gotovo nisu dodirivali. Ovaj dio eksperimenta je bio dizajniran kako bi se vidjelo koliko su miševi uspješni u razdvajanju dva vrlo slična sjećanja. U drugom dijelu testa naučnici su zamjenili uloge kvadratima tako da je sada desni donosio hranu. ‘Trčeći miševi’ su puno ranije spoznali foru, a u njihovom mozgu pronađeno je dodatnih 6000 ćelija.

Izvor: trcanje.rs