Đumbir je izuzetno koristan korijen. On se ne koristi samo u kuhinji kao začin, sok ili ulje, nego i u medicine protiv upale, mučnine, grčeva u stomaku, stomačnih problema, te kod gubitka apetita i slično. Istraživanja o đumbiru će sada privući još više pažnje zbog njegovog uticaja na rak.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji je otkrilo da ekstrakt đumbira može smanjiti tumor prostate kod miševa za 56%. Osim smanjenja tumora (što je svakako najvažniji factor), ekstrakt đumbira je bogat antioksidantima te smanjuje upale.

Sastojak pronađen u đumbiru – 6-shogaol je superioran u ciljanju i otklanjanju matičnih ćelija raka, prema još jednom istraživanju objavljenom u Javnoj biblioteci za nauku.

Matične ćelije raka čine 0,2 do 1% od svih ćelija raka zbog čega ih je jako teško naciljati. Ukoliko nisu u potpunosti uništene onda su sposobne da se obnove i stvore nove kolonije tumora. Osim toga izuzetno su otporne na konvencionalnu kemoterapiju.

Istraživanja su pokazala da uobičajene metode pripremanja đumbira kao što su kuhanje i sušenje proizvod 6-shogaol. Ono što je najbitniji dio ove price jeste efekat 6-shogaola na tijelo dok se bori sa matičnim ćelijama raka.

Naime ćelije raka su uništavane u koncentracijama 6-shogaola dok šteta nije nanesena ostalim zdravim ćelijama. Ovaj efekat je znatno drugačiji od konvencionalnog liječenje kemoterapijom kod koje toksični sastojci uništavaju i ćelije raka i zdrave ćelije kod pacijenta.

 

đumbir1

Pokazalo se da 6-shogaol ima značajan efekat na ćelije kod tumora dojke. Također spriječava rast izraslina kod tumora dojke.

Čak je bio u mogućnosti da ubije više ćelija tumora nego što to radi lijek protiv raka Taxol. 6-shogaol je 10.000 puta efikasniji od povećane doze Taxola kada je u pitanju eliminisanje matičnih ćelija raka, održavanje zdravih ćelija, te zaustavljanje formiranja tumora.

Iako su navedena istraživanja sprovedena na kulturama ćelija, a ne direktno na ljudima, ona su ipak obećavajuća za sve pacijente oboljele od raka.

// workout.ba