Ako ste jedan od 45% odraslih koji hrče onda treba da znate da je hrkanje daleko više od obične smetnje.

To je također prijetnja za vaše zdravlje, piše portal lifehack.org.

Prije svega, hrkanje može smanjiti i količinu i kvalitet vašeg sna, a nedostatak sna je povezan sa depresijom, problemima memorije, debljanjem, bolestima srca, dijabetesom, pa čak i povećanim rizikom od smrti. Hrkanje može izazvati napetost i nezadovoljstvo među bračnim partnerima, što može dovesti do smanjenja emocionalne povezanosti i intimnosti.

Uzroci hrkanja

Osnovni problem u korijenu svakog hrkanja je nemogućnost zraka da se slobodno kreće kroz nos i grlo, koji onda vibrira od obližnja tkiva i uzrokuje taj klasični zvuk. Širok spektar faktora može povećati šanse da ćete hrkati.

Među najčešćima su sljedeći:

• trudnoća
• alergije, zagušenja ili drugi nazalni i sinusni problemi
• gojaznost
• pušenje
• konzumiranje alkohola
• droge i lijekovi (posebno za opuštanje mišića)
• starenje
• genetski faktori

Iako ćete morati raditi sa medicinskim profesionalcem kako bi se utvrdio tačan uzrok vašeg hrkanja, nećete imati nikakvih problema sa dijagnosticiranjem simptoma. Glavni znak da hrčete je glasan, zveckav zvuk koji svi znamo i ne volimo. Ostali simptomi uključuju suha usta ili bol u grlu nakon buđenja.

Ako imate apneje u snu, možda ćete čak i iskusiti:

• Pauze u disanju (ili gušenja) dok spavate
• Dnevni umor
• Glavobolje
• Razdražljivost
• Probleme sa koncentracijom

Kako zaustaviti hrkanje: Kratkoročna rješenja

Želite li smanjiti šanse da ćete večeras hrkati? Onda svake noći implementirajte neke ili sve od ovih strategija.

  1. Koristite ovlaživač zraka

Neki ljudi mogu biti skloniji hrkanju kada je zrak u spavaćoj sobi suh, jer suh zrak može iritirati (ili čak nabubriti) membrane nosa i grla. Korištenje ovlaživača će pomoći u održavanju vlage u zraku, što vas može osloboditi hrkanja koje je izazvano suhoćom zraka.

  1. Prebacite se u novi položaj za spavanje

Spavanje na leđima često može pojačati hrkanje. Jednostavno rješenje? Pokušajte se naučiti da spavate na drugoj strani. Ako ustanovite da ste stalno vraćate na leđa, pokušajte zaglaviti tijelo jastukom.

  1. Otvorite svoje nazalne prolaze

To može biti posebno efikasan način da se zaustavi hrkanje ako patite od alergija ili zagušenja. Pokušajte se istuširati prije spavanja ili koristite nazalne trake ili sprej za nos, kako bi se otvorili nazalni prolazi i olakšavalo slobodno disanje.

Kako zaustaviti hrkanje: Dugoročna rješenja

Pored kratkoročne strategije, postoji niz koraka koji vam mogu smanjiti ili eliminirati hrkanje i to dugoročno.

  1. Neka vaša spavaća soba i posteljina budu čiste

Grinje i ostali alergeni (kao što su polen, prašina ili perut) se može sakriti u neopranoj posteljini i izazvati zagušenje, čime se povećavaju šanse da ćete hrkati. Pobrinite se da usisate i očistite prašinu unutar vašeg životnog prostora na sedmičnom nivou, a posteljinu perite (uključujući i jastuke) prema sličnom rasporedu.

  1. Prestanite pušiti

Dim od cigareta iritira grlo i nazalne prolaze, te time izaziva zagušenja i inhibira protok zraka. Prestanite pušiti i lakše ćete disati kroz nos i grlo – što će smanjiti vjerojatnoću da ćete hrkati.

  1. Vježbajte

Redovno vježbanje tonira mišiće cijelog tijela, uključujući i one u grlu. Vježbanje može pomoći u i mršavljenju, čime se smanjuje hrkanje koje proizlazi iz gojaznosti.

Izvor: Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić