Forskolin je aktivni prirodni spoj koji se nalazi u korjenu biljke Plectranthus barbatus (Coleus forskohlii).  Ova biljka raste u Indiji i već stotinama godina se koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih blagotvornih karakteristika po zdravlje.  Primarno, Forskolin se koristi kako bi se ubrzao metabolizam i sagorio višak masti ispod kože.

Danas se Forskolin koristi u medicini za liječenje različitih bolesti kao što su alergije, problemi sa kožom, ekcemi, psorijaza, pretilost, bolne menstruacije, upalna bolest crijeva (IBS), infekcije mokraćnog sistema (IMS), seksualni problemi, problemi sa nesanicom i grčevima, visok krvni pritisak, kao i druge disajne i srčane bolesti. Postoje kapi za oči i inhalacijski proizvodi bazirani na Forskolinu.

Upotreba u fitnesu

Forskolin je relativno novi proizvod u svijetu fitnesa. Ovaj suplement ima brojne koristi za osobe koje se bave fitnesom i bodibildingom. Može pomoći u:

  • Transformaciji vašeg tijela
  • Potiče zdrav nivo testosterona
  • Potpomaže izgradnju čiste mišićne mase i snage
  • Potiče zdrav tjelesni sistem
  • Potpomaže sagorijevanje masti
  • Ubrzava metabolizam
  • Potiče optimalno funkcionisanje štitne žlijezde


Nuspojave

Nizak krvni pritisak

Sloan-Kettering centar za liječenje tumora upozorava da tretman forskolinom može sniziti vaš krvni pritisak. Ova potencijalna nuspojava se naziva hipotenzija i može uzrokovati vrtoglavicu, zamagljen vid, mučninu, gubitak svijesti, blijedolikost, gubitak koncentracije ili umor. Sa druge strane ukoliko patite od visokog krvnog pritiska onda ovo može biti pozitivan efekat.

Ubrzan puls

Tretman forskolinom može ubrzati vaš puls. Ova nuspojava se naziva tahikardija. Kada se puls vašeg srca značajno poveća može se desiti da osjetite lupanje srca, gubitak svijesti, nedostatak daha ili bol u prsima.

Povećana kiselina u stomaku

Forskolin može povećati količinu kiseline u stomaku što može uzrokovati nuspojave kao što su mučnina, žgaravica i loša probava. Ovo je vrlo opasno za osobe koje su imale gastrointestinalne zdravstvene probleme, kao što je čir na želucu.

 

Zaključak

Ukoliko ste odlučni da transformišete svoje tijelo te da imate balansiranu ishranu i aktivan trening program, onda vam konzumacija Forskolina može pomoći da te planove brže ostvarite. Forskolin možete kupiti kao samostalni proizvod. Također, može se pronaći kao sastojak u nekim sagorjevačima masti i prirodnim pojačivačima testosterona.

Preporučena dnevna doza Forskolina je 50 mg dnevno. Pri upotrebi nemojte zaboraviti pratiti upustva na proizvodu.

// workout.ba