Upoznajte se sa Drew Manning-om, personalnim trenerom koji se odlučio namjerno udebljati kako bi ustinu razumio borbu sa gubljenjem viška kilograma kod prosječnog Amerikanca. S obzirom na njegov fit i atletski izgled, njegovi klijenti su često govorili kako ih on ne može razumjeti, kao ni njihove poteškoće kroz koje prolaze. Vrlo često je imao problem da ih motiviše da dođu u formu, jer je previše osuđivao gojazne ljude. Smatrao je da su jednostavno previše lijeni i da nemaju volje da naprave p romjenu. Biti u dobroj formi je bila prirodna stvar za Drew-a, s obzirom da je njegova kompletna familija bila u svijetu fitnesa, sporta i zdrave ishrane.

Drew je znao da mora biti nešto pogrešno u njegovom stavu prema ljudima čiju patnju nikad nije osjetio, te je odlučio da prihvati neobičan izazov: nezdravo dobivanje kilograma. Bio je izuzetno uspješan u tom podvigu jer je za manje od 7 mjeseci dobio 32 kg, tako što je odustao od treninga u teretani te neprestano konzumirajući brzu hranu i sokove pune šećera na dnevnoj osnovi. Iako je očekivao da će imati problem sa zdravljem u vidu povećanog pritiska i holesterola, Drew nije bio pripremljen na ozbiljan emocionalni stres koji je sa ovim izazovom došao.

Odraz u ogledalu mu je ozbiljno zadavao problem, a njegovo samopouzdanje je ozbiljno narušeno – konstantno se brinuo o tome kako izgleda, što je dovelo do promjena u načinu na koji se predstavljao i komunicirao sa drugim ljudima. Imao je mnogo manje energije, te je postao letargičan, lijen i razdražljiv. Njegova žena je ta koja mu je pomogla da shvati da prolazi kroz psihološku transformaciju također, te se iznenadio kako efekat pretilosti može biti tako jak i na drugim poljim osim onim fizičkim.

Nakon 6 mjeseci i 32 kilograma, okončao je svoj eksperiment i vratio se nazad u teretanu, da bi tamo otkrio da je trening postao teži nego ikada prije. Prije je volio ići u teretanu, ali sada osjeća strašnu anksioznost da započne sa treningom – bivši personalni trener koji je imao isklesanu fiziku je sada morao tjerati svoje tijelo da radi sklekove sa koljena.

Iako se vratio svom starom načinu života kroz par mjeseci, Drew je bio obogaćen sa nekoliko životnih lekcija iz prethodnog iskustva – a ona najvažnija jeste u vezi psihičkih problema koji dolaze sa prekomjernom kilažom, te u vezi količine truda i motivacije koju osoba mora uložiti kako bi promijenila svoje stare navike dok je pri tome mozak ovisan o šećeru i drugim nezdravim stimulansima.

Konačno je imao predstavu kako gubljenje kilograma zaista izgleda, što ga je učinilo kompetentnijom osobom za pomagaanje drugima u istom procesu. Iako je tanka linija između ludosti i inspirativnog, ovo je zaista jedna nevjerovatna priča.

// workout.ba