1. Jedite raznovrsnu hranu.

2. Održavajte optimalnu težinu.

3. Smanjite unošenje zasićenih masnih kiselina (masti životinjskog porekla).

4. Povećajte unos polinezasićenih masnih kiselina (prečišćeni puter, nerafinisana hladno cijeđena ulja, puteri od sjemenki – kikiriki, suncokret, susam, badem, lješnik, golica-bundeva).

5. Smanjite unos holesterola (masne vrste mesa, masni sirevi, jaja).

6. Povećajte unos složenih ugljikohidrata i dijetnih vlakana (povrće, voće, integralne žitarice).

7. Redovno unosite tečnost: voda, čajevi, prirodni sokovi.

8. Smanjite unošenje šećera, naročito bijelog rafinisanog, zamijenite ga medom i malteksom.

9. Smanjite unos soli, posebno kuhinjske.

10. Smanjite i izbjegavajte unos kafe, alkohola i cigara.

piramida
Na slici je prikazana skica pravilne ishrane. Posmatrajte je od dole prema nagore,proizvode i hranu na donjim “nivoima” trebate uzimati u većim količinama, dok se penjete prema gore sve je veća umjerenost unosa određenih nutritivnih preparata.