Uz proteine, mnogi sportaši, u prvom obroku nakon treninga unose i dekstrozu koja poboljšava rast mišića i sprječava njihovu razgradnju.

Dekstroza (glukoza, grožđani šećer) je jednostavan ugljikohidrat s jako visokim glikemijskim indeksom (GI=137) i iznimno brzom apsorpcijom što je važno upravo nakon treninga. Dekstrozu sportaši koriste jer podiže inzulin (a on nosi aminokiseline u mišićne stanice), ali i za punjenje glikogena u mišićnim stanicama koji je potrošen tijekom treninga. Da ne bi bilo zabune, nakon treninga, dekstrozu konzumirate s proteinima kako bi ovaj šećer ubrzao oporavak mišića i njihovu regeneraciju te pospješio ugradnju proteina u gladne mišiće.

Glukoza je izvor brze energije jer se iznimno brzo apsorbira. Svi drugi ugljikohidrati se prvo moraju dovesti do oblika glukoze prije nego što se u organizmu iskoriste kao energija. U ovu transformaciju se ulaže vrijeme i energija, te organizmu ostaje manji iznos za mišićne potrebe. Upravo stoga, dekstroza je najbolji jednostavni šećer za sportaše koji imaju daleko veće energetske potrebe od prosječnih ljudi.

Studije pokazuju da je optimalna količina dekstroze za podizanje inzulina između 50 i 75 grama. Ipak, imajte na umu da ta količina ovisi o intenzitetu treninga i mišićnoj masi koju imate pa neće ista količina dekstroze biti potrebna nekome od stotinu kilograma i djevojci od 50.

Ipak, iako dekstroza ima mnoge prednosti za organizam, ne znači da je trebate unositi kad god vam padne na pamet. Naime, ukoliko unesete previše ugljikohidrata s visokim glikemijskim indexom, a tijelo nema potrebe za toliko energije koju iz njih dobijete, oni će se u organizmu pohraniti kao masti. Također, dekstroza nije potrebna ljudima bez tjelesnih aktivnosti.

Dekstrozu možete unositi u prahu, bombonima od dekstroze ili jednostavno – suhim grožđicama.

Izvor: fightsite.hr