Vitamin D je jedan od esencijalnih vitamin koje mi kao ljudska rasa trebamo da bismo preživjeli. Vitamin D pomaže zdravlju kostiju, poboljšava imunološki system, poboljšava plodnost, pomaže u razvoju mozga te kako određena istraživanja upućuju povećava i nivo testosterona.

U biti vitamin D sam po sebi i nije vitamin. On pripada grupi sekosteroida koja je odgovorna za apsorpciju cinka, magnezija, kalcija i željeza u utrobi. Može se pronaći u namirnicama kao što su masne ribe (losos, sardine i slično), jaja, gljive i slično. Naše tijelo je u mogućnosti da samo proizvodi vitamin D u situaciji kada je naša koža direktno izložena suncu.

vitamind2

Pored toga što je ovaj vitamin popularan i poznat po tome što je dobar za zdravlje kostiju, vitamin D ima jako puno drugih pozitivnih funkcija na ljudsko tijelo, a jedna od njih je i održavanje endokrinog sistema i nivoa testosterone u balansu – i kod žena o kod muškaraca.

Zdrav način života i zdrava ishrana definitivno mogu povećati nivo testosterone. Međutim ukoliko sve radite kako treba, a i dalje patite od niskog nivoa testosterone, onda ne bi bilo lose da provjerite nivo 25-hidroksivitamina D, koji bi trebao biti oko 55 ng/mL.

Istraživanja kažu da uzimanjem vitamina D3 u dozi od 4,000 do 5,000 IU dnevno, možete prirodno povećati nivo testosterona jer vitamin D3 igra važnu ulogu u njegovoj proizvodnji. Da vidimo šta kažu neka od nedavnih istraživanja:

  1. Istraživanje obavljeno na Odjelu za internu medicinu, Odjel za endokrinologiju i nuklearnu medicinu na Medicinskom fakultetu u Gracu je pokazalo da muškarci sa normalnim nivoom vitamina D imaju značajno viši testosteron i niži Globulin koji veže spolne hormone (SHBG).
  2. Istraživanje na istom univerzitetu u Austriji je otkrilo da kada zdrav muškarac unosi 3332 IU vitamin D dnevno u period od godinu dana, njihov se nivo testosterona poveća za 25%. Za razliku od ove grupe, nije bilo nikakvih značajnih promjena u nivou testosterone kod placebo grupe.
  3. Ovo istraživanje je ispitivalo već ranije dokazano pozitivnu povezanost između vitamin D i nivoa testosterona. U ispitivanje je uključeno 1362 muškaraca, a rezultati su pokazali da vitamin D ima linearnu pozitivnu povezanost sa testosteronom koji se nalazi u serumu (krvna plazma bez mogućnosti zgrušavanja) kao i sa slobodnim testosteronom. Međutim kada količina vitamina D u serumu ide iznad ~80 nmol/L (što je optimalno) povećanje u testosterone dostiže granicu. Ovo nam govori da vitamin D svakako povećava nivo testosterone, međutim neće imati uticaja ukoliko već imate optimalan nivo vitamina D ( što svakako nije slučaj kod mnogih muškaraca).
  4. Pokazano je da se nivo testosterona drastično mijenja sa promjenom godišnjih doba. Prema istraživanju testosteron kod muškaraca je bio na vrhuncu tokom ljeta, a najniži tokom zime, što se povezuje sa izloženošću suncu i proizvodnjom vitamina D.

Zaključak istraživanja

  • Muškarci koji imaju nedostatak vitamina D imaju visoku vjerovatnoću da pate od disbalansa (niskog) testosterona u poređenju sa muškarcima koji unose dovoljne količine vitamina D.
  • Konzumiranje vitamina D u dozama od 3000-5000 IU dnevno u period od godinu dana će potencijalno povećati nivo testosterone za 25%.
  • Konzumiranje vitamina D u količinama koje su veće od dovoljne doze neće dovesti do boljih rezultata kada je u pitanju nivo testosterone, jer će nivo hormona dostići granicu.
  • Iako prečesto izlaganje suncu i UV zrakama može biti opasno po kožu, povremeno izlaganje može biti dobra ideja jer doprinosi proizvodnji vitamina D u tijelu.

Suplementacija vitaminom D je također dobra ideja uz uslov da je suplement koji namjeravate koristiti kvalitetan te da sadrži vitamin D3 umjesto D2 forme koja je jeftinija i čiji su procesi proizvodnje upitni.

// workout.ba