Čaj od đumbira je ukusan, egzotičan, pikantan, a djelovanje đumbira je blagotvorno za organizam. Može se piti i hladan i topao. Ovaj blagotvorni napitak preporučljivo je piti u dnevnoj dozi od pola litre.

Čaj od đumbira može spriječiti bol u mišićima i ubrzati vrijeme oporavka

Ukoliko popijete jednu ili dvije šolje čaja od đumbira dnevno to će uveliko smanjiti bol u vašim mišićima i ubrzati vrijeme oporavka između treninga. Đumbir sadrži moćne protuupalne spojeve poznate kao „gingerols“. Te tvari ubrzavaju oporavak mišića a također smanjuju bol i upale mišića nakon napornih treninga. Sportaši koji konzumiraju čaj od đumbira nekoliko puta dnevno se brže oporavljaju i imaju jači imunološki sustav.

Čaj od đumbira služi kao prevencija za razne bolesti

Iz razloga što sadrži velike količine vitamina C, đumbir čaj jača vaš imunološki sustav i pomaže u sprečavanju gripe a također ima veliki uticaj u borbi protiv respiratornih problema. Ako patite od astme ili imate slab imunološki sustav, popijte šolju čaja od đumbira dnevno. To je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje.

Čaj od đumbira smanjuje nivo stresa

Čaj od đumbira ima umirujuće djelovanje na tijelo i um. Može smanjiti nivo stresa i ublažiti napetost. Samo jedna šolja čaja može značajno poboljšati raspoloženje. Ostavlja osjećaj svježine i smirenosti duže vrijeme.

 

 

Sastojci: 750ml vode, 2 komada svježeg đumbirova korijena ,a po želji možete dodati med ili krišku limuna

Priprema: Ogulite đumbirov korijen i narežite ga. Stavite đumbir u kipuću vodu i kuhajte ga na laganoj vatri 15-20 minuta. Potom procijedite čaj i dodajte med i limun po želji.

Redovita konzumacija čaja đumbira pročistit će vaše tijelo i poboljšati vaše zdravlje!