Meč između Manny Pacquiao-a i Floyd Mayweather-a je borba koju fanovi boksa već godinama očekuju. Radi se o dvojici najpopularnijih boksera na svijetu.

Filipinac Manny Pacquiao je prvi i jedini borac koji je osvajao pojas u 8 različitih kategorija, a sveukupno ga je osvajao 10 puta. Od strane brojnih magazina proglašavan je borcem decenije u periodu od 2000. – 2009. godine. Mnogo puta proglašavan je borcem godine, a prema brojnim magazinima i najboljim pound-for-pound borcem. Trenutno na pound-for-pound listi se nalazi na 4. poziciji. Do sada je imao 63 borbe, od toga 56 pobjeda (38 nokautom), 5 poraza i 2 nerješena ishoda.

Sa druge strane američki bokser Floyd Mayweather Jr. je neporažen u svojoj profesionalnoj karijeri sa 46 pobjeda (26 nokautom). Osvojio je 10 titula svjetskog šampiona u pet različitih divizija. Mnogi sportski portali i televizije ga rangiraju kao najboljeg pound-for-pound boksera današnjice. Također, Mayweather je prema Forbesovoj listi najplaćeniji sportista na svijetu.

Manny Pacquiao i Floyd Mayweather bi se prema riječima jednog od najpoznatijih bokserskih menadžera, Boba Aruma, koji se brine i za karijeru Pacquiao-a, napokon mogli susresti u ringu tokom 2015. godine.

Do sad se ova borba nije ostvariti većinom zbog financijskih razloga ili problema s promocijama ili kućama s kojima borci imaju ugovor.

“Obje najjače televizijske mreže, HBO i Showtime, su izuzetno zagrijane za to da se ovaj meč napokon održi. Vjerujem kako bi se to napokon moglo dogoditi tokom iduće godine”, izjavio je Bob Arum.

Ipak ovaj spektakl je još uvijek daleko od dogovorenog i fanovi se još ne mogu početi radovati jer je ovaj meč već nekoliko puta bio vrlo blizu, ali se nikad nije ostvario.

Pacquiaov idući meč je 22. decembra protiv Chrisa Algieria, dok će Mayweather raditi revanš sa Marcosom Maidanom 13. septembra kojeg je prethodno pobjedio većinskom odlukom sudija.

U nastavku možete pogledati highlights-e ova dva legendarna borca:

Manny Pacquiao

Floyd Mayweather Jr.

// workout.ba