Benč pres je jedna od  „nesigurnih“ vježbi, ali ujedno predstavlja i jednu od osnovnih vježbi koju svi izvodimo kada idemo u teretanu. Pored toga što je osnovna vježba benč potisak je vrlo često predstavljana kao vježba kojom dokazujete svoju snagu, pa tako najčešće pitanje u svijetu bodybuildinga je ” koliko dižeš na benču?” U cilju probijanja vlastitih granica , kao i u cilju dokazivanja često se benč pres forsira i često se dešavaju nezgodne situacije da ostanete priklješteni pod šipkom. Kako spriječiti te situacije i šta uraditi ukoliko dođe do tih situacija ćemo objasniti u nastavku članka.

Prvo rješenje da se ovakve stvari ne bih desile jeste naravno prevencija.
>>Ukoliko nemate prijatelja sa kojim zajedno idete u teretanu onda možete zamolite bilo koga u teretani da vam pomogne. Momci koji treniraju (bar iz ličnog iskustva) će uvijek izaći u susret i pomoći vam.
>>Morate znati svoje granice. Morate biti svjesni vlastite snage i mogućnosti. Ukoliko nema nikoga u blizini da vam pomogne i ukoliko niste sigurni u vlastitu snagu onda nemojte riskirati i raditi zadnje ponavljenje .
>>Ukoliko vam je teretana dovoljno opremljena onda možete i ovako raditi benč press i tako se osigurati da nikad ne dođete u nezgodnu situaciju.

Sada idemo na scenarij kada ste priklješteni.
Dakle, radite benč press – 7 ponavljanje , 8 ponavljanje > ruke vam se počinju tresti ali idete do 10 ponavljanja i onda … osjećaj nemoći , šipka kreće prema vama i  shvatite da nema povratka. Šipka vas je pobjedila (bar ovaj put).
>>Prva opcija je da zovnete nekoga da vam pomogne , a u većini slučajeva ukoliko neko od prisutnih primjeti da ste u nevolji odmah će vam doći i pomoći. Vi ćete se malo osjećati posramljeno ali ćete se zahvaliti onome ko vam je pomogao i nastaviti dalje. No pain, no gain.
>>
Prebacivanjem težine šipke na jednu stranu. Ovo možete jedino uraditi ako ne koristite zakačke kojima biste zaključali tegove na šipku da ne padnu na stranu.
>> Otkotrljajte šipku preko stomaka. Možda jedna od najčešćih metoda spasa Iskoristite snage što vam je ostalo na lagano spuštanje šipke prema prsima, zatim kotrljanje prema nogama uz podizanje tijela u sjedeći položaj. Ovo je moguće raditi ukoliko težine nisu prevelike.

workout.ba tim se nada da vam se ovakve situacije neće dešavati…