BCAA (breanched Chain Amino Acids ) su aminokiseline koje pomažu organizmu da u toku vježbanja održi ravnotežu testasterona u odnosu na kortizol. Kortizol predstavlja hormon kore nadbubrežne žlijezde, koji sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina, ima ulogu pri stresu i upali, te u različitoj mjeri djeluje na brojne sisteme u tijelu čovjeka.Tijelo koristi BCAA kako bi pomoglo mišićima da se oporave. Kao i whey protein, BCAA dovode nutrijente u mišiće kako bi hranili mišićno tkivo i na taj način poboljšali vrijeme oporavka i samu kvalitetu istog.

U nastavku teksta vam navodimo neke od prednosti BCAA 

1. BCAA poboljšava sintezu proteina. Konzumiranjem BCAA suplemenata, posebno leucina (manje-više sve koristi BCAA su vezane uz leucin), potiče ovaj proces i ubrzava proteinsku formaciju mišića. Leucin je jedan od glavnih pokretača sinteze proteina. BCAA su skoro beskaloričan način da regulirate sintezu proteina.

2.BCAA pomažu organizmu da u toku vježbanja održi ravnotežu testosterona u odnosu na kortizol.

3.BCAA smanjuje gubitak mišićne mase 

4. BCAA nalazi svoje mjesto i u treningu izdržljivosti – BCAA može poslužiti kao dodatni izvor energije i tako produžiti trajanje vašeg treninga. Također BCAA sprečava dolazak triptofana u mozak. Triptofan sudjeluje u proizvodnji serotonina u mozgu, koji povećava umor.

5. BCAA kao sredstvo protiv starenja. BCAA aminokiselinama pokazala jeste da pomažu u zaštiti organizma od slobodnih radikala – opasne molekule-oksidanti koje uništavaju ćelije organizma. Kao takav ovaj suplement ima nevjerovatan potencijal kao sredstvo protiv starenja.  Detaljan članak o tome kako BCAA utiče na proces starenja možete pročitati OVDJE