Badem ( Prunus amygdalus) je drvo koje naraste od 4-10 metara visine, a listovi su mu duguljasti, šiljasti i nazubljeni na rubu. Cvate ružičastim cvjetovima već od januara, a plodovi se ubiru u kasnu jesen.

Bademi pripadaju grupi orašastog voća, jestiva jezgra voća omiljena je poput orahove, a i slično se upotrebljava.
Postoje dvije sorte badema: slatki i gorki bademi. Slatki bademi uglavnom se koriste u prehrani, jedu se sirovi, prženi, kao dodatak jelima, od njih se radi bademov maslac, ulje i mlijeko. Od gorkih badema rade se različiti bademovi ekstrakti.
Kako razlikovati slatke bademe od gorkih? Ako stavimo bademe u malo tople vode, kožica omekša i lako se skine s jezgre badema, koja se sastoji od dvije plosnate i mesnate katiledone. Ako je boja katiledone bijela, radi se o slatkom bademu, a ako je žućkasta radi se o gorkom bademu.

Bademi su, poput ostalog orašastog voća, kalorična namirnica koja daje mnogo energije. Potiče rad živčanog sustava. Bademovo ulje djeluje blago laksativno, a još od Kleopatre upotrebljava se u kozmetici za njegu tijela. Dakako, najčešće se bademi upotrebljavaju u kulinarstvu za kolače, ali i za ostala jela. Od sjemenki badema, zajedno sa sjemenkama marelice, priprema se marcipan, a najstariji recept za pripremanje marcipana nalazi se u knjigama Nostradamusa.

bademiBademi i bodybuilding

Bademi su savršeni kao dodatak obroku bodybuildera i sami kao brz i hranjiv zalogaj. Za  primjer ćemo uzeti  28 grama badema. 28 grama badema sadrži  167 kalorija zatim 6 grama proteina koji vam pomažu da dobijete na masi i 3,1 grama vlakana koja vam održavaju probavni sustav zdravim. Od svih orašastih plodova, bademi sadrže najveću količinu proteina, pa su izvrstan dodatak u prehrani vegetarijanaca.

Bogati su ugljikohidratima, mineralima, magnezijem, kalijem, kalcijem i fosforom i željezom. Sadrže monozasićene masne kiseline koje pomažu kod sniženja kolesterola u krvi. Sadrže visoku količinu oleinske kiseline koja štitit od srčanih bolesti i najbolji su izvor vitamina E koji djeluje antioksidativno te vitamina B skupine.
S obzirom na svoje sastojke, bademi se smatraju jednim od najzdravijih orašastih plodova.

 

Prilagođeno sa: sveosvemu.com