Svi smo čuli za Arnolda, čovjeka koji je smatran najvećim bodibilderom ikada. Ali nije bio samo bodibilder, on je zasigurno i jedna od najvećih zvijezda Holivuda, ali i to zahvaljujući bavljenju bodybuildingom.

Rođen je 30. jula 1947. godine u Thalu, Austrija. Odrastao je u porodičnoj kući zajedno sa svojim roditeljima (Gustav i Aurelia) i sa svojim starijim bratom Meinhardom.

Način na koji se zainteresovao za bodybuilding je prilično neobičan, uzmemo li u obzir kako su to ostali bodibilderi doživjeli. Svaki od njih je imao u djetinjstvu svog bodybuilding idola i htio je da postane jednog dana poput njega, ali Arnoldov pristup bodybuildingu je bio nešto drugačiji.

Naime, tokom svog djetinjstva bavio se fudbalom, ali nije bio zadovoljan tim timskim sportom. Htio je da trenira nešto u čemu će on biti najbolji kao pojedinac. Njegov trener fudbala mu je savjetovao da počne trenirati sa tegovima kako bi ojačao svoje noge, i tako, vježbajući sa tegovima Arnold pronalazi svoje istinsko interesovanje. Učlanjivanje u teretanu u to vrijeme je bilo jako skupo, a Arnold nije imao sredstva kojima bi to omogućio, tako da je osposobio sebi kućnu teretanu u podrumu porodične kuće. Tu je počeo da intenzivno trenira i ubrzo je postigao zavidan izgled tijela.

1961. godine Arnold upoznaje Kurt Marnula koji je bio nekadašnji Mister Austrije u bodybuildingu. Kada je vidio izgled Arnoldovog tijela, bio je zadivljen, i odmah mu je predložio da počne sa treninzima u Sportskom Udruženju u Grazu (Austrija). To je i učinio.

Prvo takmičenje koje je osvojio bilo je takmičenje u Štutgartu, gdje je osvojio titulu juniorskog Mistera Evrope. Već do svoje dvadesete godine bio je imenovan za Mistera Evrope i najmlađeg Mr. Universe u historiji. Nakon toga osvojio je još neka manja takmičenja, i nakon toga odlučio je da je vrijeme da se preseli u Ameriku kako bi postao slavan.

Naravno, to mu je i pošlo za rukom. 1968. godine stigao je u Ameriku. U početku je radio kao cestovni radnik, a 1970. godine se takmičio za Mr. Universe i ponovo osvaja tu titulu pobijedivši Reg Parka koji je u to vrijeme bio jedan od najboljih, ako ne i najbolji bodibilder.

1970. godine također osvaja svoju prvu titulu Mr. Olympia, što je bio slučaj i narednih pet godina. Do 1975. godine Arnold je osvajao titulu mister Olympia, i nakon svoje šeste titule u toj godini-odustaje od takmičenja.

1977. godina Arnoldu donosi mnogo uspjeha nakon što je izdao svoju prvu knjigu, a ujedno i bestseler, pod nazivom The Education of a Bodybuilder.  Također te godine osvaja i Zlatni globus za ulogu u filmu Stay Hungry.

U to vrijeme Arnold je upoznao i Mariu Shriver na teniskom turniru u New Yorku. Nakon toga se počinju zabavljati i ubrzo su se zaljubili. U novembru 1979. godine, Arnold diplomira na Winsconsin Superior univerzitetu, a 1980. godine se vraća na bodybuilding takmičarsku binu i po sedmi put osvaja titulu Mr. Olympia.

9. septembra 1983. Arnold dobiva američko državljanstvo, a dvije godine kasnije zaprosio je Mariju i vjenčali su se 1986. godine.

1989. dobili su svoje prvo dijete Katherine Eunice Schwarzenegger, a do 1997. godine dobili su još troje djece: Christina Maria Aurelia Schwarzenegger, Patrick Arnold Schwarzenegger i Christopher Sergeant Schwarzenegger.

Arnoldove titule:

1963 takmičenje u Grazu, Austrija, 2. mjesto

1965 Junior Mr. Europe u Štutgartu, 1. mjesto

1966 Best Built Man in Europe, 1. mjesto

1966 NABBA Mr. Universe u Londonu, 2. mjesto (amaterski, visoka kategorija)

1967 NABBA Mr. Universe u Londonu, 1. mjesto

1968 NABBA Mr. Universe u Londonu, 1. mjesto, visoka kategorija i apsolutni pro prvak
1968 IFBB Mr. Universe u Majamiju, Florida, 1. mjesto, visoka kategorija
1968 IFBB Mr. International u Tijuani, Meksiko, 1. mjesto, visoka kategorija i apsolutni prvak
1969 IFBB Mr. Universe u New York Cityju, 1. mjesto
1969 IFBB Mr. Olympia u New York Cityju, 2. mjesto
1969 NABBA Mr. Universe u Londonu, 1. mjesto, visoka kategorija i apsolutni pro prvak takmičenja
1969 Mr. Europe, Njemačka, 1. mjesto, visoka kategorija i apsolutni pro prvak
1970 NABBA Mr. Universe u Londonu, 1. mjesto, visoka kategorija i apsolutni pro prvak
1970 AAU Pro Mr. World u Kolumbiji, Ohio, 1. mjesto
1970 IFBB Mr. Olympia u New York Cityju, 1. mjesto
1971 IFBB Mr. Olympia u Parigi, 1. mjesto
1972 IFBB Mr. Olympia u Essen, 1. mjesto
1973 IFBB Mr. Olympia u New York Cityju, 1. mjesto
1974 IFBB Mr. Olympia u New York Cityju, 1. mjesto
1975 IFBB Mr. Olympia u Pretoria, Južna Afrika, 1. mjesto
1980 IFBB Mr. Olympia u Sidneyu, Australija, 1. mjesto

 

jjjj    jj

 

Nakon svega navedenog o Arnoldu, i sami možemo zaključiti zašto nosi titulu najboljeg bodibildera svih vremena. Njegov talenat, njegova visina, obim njegovih mišića i njihova jasna separacija ostavljali su sudije na takmičenjima bez komentara.

 

sasa