Kardio trening je neophodan bilo da se radi o čistom dizanju tegova ili fitnes treningu. Naravno vi možete gubiti kilažu sa pravilnom ishranom, ali dobar kardio trening će vam olakšati taj proces. Osim toga da ne spominjemo koje koristi na cjelokupno zdravlje vašeg organizma ima kardiovaskularni trening. Ipak potrebno je odrediti adekvatnu količinu kardio treninga kako biste sagorjeli masti, a uz to dobivali na mišićnoj masi ili kako biste zadržali teško zarađene mišiće.

Vježbači po teretanama obično izbjegavaju kardio trening iz dva razloga:

– Iz straha da će izgubiti na masi. Ovo se može dogoditi jedino ukoliko pretjerate sa kardio treninzima, a uz to unosite premalo kalorija.  Osim toga kada ste u fazi nabacivanja mišićne mase, masa koju imate se ne sastoji samo od mišića, nego sadrži i određeni procenat masti i vode. Prema tome normalno je da izgubite malo na veličini kada radite na definiciji i spuštate procenat tjelesne masti.

– Jer im je dosadno raditi kardio. Zamislite koliko kardio trening djeluje dosadno dizaču tegova ili bodibilderu koji radi čučanj, mrtvo dizanje sa par stotina kilograma u toku treninga. Ali opet, kardio je neophodan kako zbog zdravstvenih razloga, tako i zbog spuštanja procenta tjelesne masnoće.

Ideja adekvatne količine kardio treninga je da se sagore zalihe masti i istovremeno izgrade mišići (proces poznat još i kao rekompozicija) ili barem da se zadrži postojeća mišićna masa dok ste u fazi definisanja. Naravno ukoliko pretjerate onda ćete izgubiti mišićnu masu, a što je situacija koju svakako želite izbjeći. Međutim, istovremeno ne trebate raditi ni premalo kardio treninga jer će vas to spriječiti da uberete sve koristi koje kardio pruža u procesu sagorjevanja sala.

Stoga imate dvije opcije, da radite duže ali manje intenzivne kardio treninge, na primjer 30-45 minuta hodanja visokog tempa ili 30 minuta vožnje bicikla sporijim tempom 3-4 puta sedmično ili da radite kraće (15-20 minuta) treninge visokog intenziteta (HIIT, tabata ili fartlek trening) 2-3 puta sedmično u danima kada ne trenirate sa tegovima.

Dobri pokazatelji da radite dobru količinu kardia su vaš izgled i snaga. Ukoliko nakon određenog vremena dobijete na definiciji, a pri tome ste zadržali ili dobili na snazi uprkos tome što ste izgubili na kilaži, onda ste na pravom putu. Ukoliko ne primjećujete razliku, onda pojačajte vaš kardio i pripazite na vašu ishranu.

// workout.ba