Može vam se to sviđati ili ne, ali je dokazano da su brokule jedno od najzdravijih vrsta povrća. Brojna istraživanja su pokazala da brokule sprečavaju razvoj tumora i do 60%, te da sastojci sadržani u brokulama smanjuju postojeći tumor i do 75 %.

1. Brokule sadrže glukorafanin koji je glavni prethodnik sulforafana – sastojak koji je poznat po svojim koristima za zdravlje. Tijelo procesira glukorafanin u antikancerogeni spoj sulforafana. Ovaj spoj čisti tijelo od Helicobacter pylori, bakterije koja je poznata da povećava rizik od raka stomaka. Osim toga, brokule sprečavaju razvoj raka grudi, maternice i prostate, te poboljšavaju funkciju jetre. Osim kod brokula, slična svojstva se mogu naći u kupusu i karfiolu.

2. Brokule imaju visok sastav topljivih vlakana za koje je poznato da smanjuju nivo lošeg kolesterola u organizmu, poboljšavaju probavu i zdravlje crijeva. Brokule su također poznate po tome da sprečavaju zatvor, održavaju normalanu razinu šećera u krvi i sprečavaju prejedanje. Osim toga, 100 grama brokula ima jednaku količinu biljnog proteina kao 100 grama riže ili kukuruza, ali sa upola manje kalorija.

3. Brokule su posebno bogat izvor kaempferola i izotiocijanata, koji se smatraju jednim od najjačih anitupalnih supstanci. Studije su pokazale da jedenje brokula smanjuje alergije i ima antiupalna svojstva.

4. Brokule imaju najveću količinu vitamina C od svih vrsta križonosnog povrća. Vitamin C je odličan antioksidans.

5. Ovo povrće također ima visok nivo kalciuma i vitamina K, koji su važni za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze u kasnijem periodu života.

6. Antiupalna svojstva pronađena u križonosnom povrću mogu spriječiti oštećenje krvnih sudova.

7. Zbog sadržanog visokog nivoa kalija i magnezija, brokule pomažu u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska.