Vjerovatno vam je poznato kakve efekte imaju anabolički steroidi na testosteron i oporavak. U stanju su povećati nivo testosterone nekoliko puta iznad normalnog nivoa i isto tako ubrzati oporavak, snagu i izgradnju mišića. Međutim vjerovatno ste čuli i za nus efekte uzimanja istih. Ukoliko želite biti naturalac, bez nus efekata koje uzrokuju steroidi, onda postoji nekoliko alternativa koje će vam pomoći da povisite nivo testosterona i poboljšate svoje performanse. Naravno rezultati neće biti jednaki onim koji se dobiju uzimanjem steroida, ali barem znate da ste na sigurnoj strani kada su u pitanju nus efekti a uz to istovremeno brže dobivate na snazi i mišićnoj masi.

Vitamini i minerali koji povećavaju nivo testosterona

Vitamini i minerali su neophodni kako bi se sačuvalo optimalno zdravlje, ali tek nekoliko njih ima pozitivan učinak na razinu vašeg anaboličkog hormona. To su: vitamin C, vitamin A, vitamin B6 i cink.

Vitamin C – osim što je antioksidant i što poboljšava zdravlje i jača imunitet, vitamin C je odgovor i za način na koji hipofizna žlijezda reaguje na hormonalne promjene u tijelu, za formiranje osnovnih steroidnih hormona u nadbubrežnoj žlijezdi i kontrolu hormona stresa – kortizola. Naučnici su dokazali da visoke doze vitamina C (1-3 grama), uzete prije intenzivne fizičke aktivnosti mogu smanjiti proizvodnju kortizola – hormona koji smanjuje nivo testosteron i negativno utiče na imunitet. Također, druge studije su pokazale da nedovoljno vitamin C može povisiti nivo enzima koji se naziva aromataza. Ovaj enzim pretvara testosteron u estrogen.

Vitamin A – igra važnu ulogu u proizvodnji testosterona. Studije su pokazale da veća koncentracija vitamina A u testisima povećava lučenje bazalnog testosterona i različitih drugih faktora rasta uključujući IGF (Insulin-like growth factor)-vezujući protein 4(koji transportuje IGF), androgen-vezujući protein (koji transportuje androgene), transformirajući faktor rasta – beta (koji uzrokuje rast ćelija, a potiskuje rak) i  akutni regulatorni protein steroidogeneze (koji je zadužen za transport holesterola u mitohondrije radi njegove konverzije u steroide). Vitamin A  takođe smanjuje proizvodnju estrogena.

Vitamin B6 – ima igra važnu ulogu za mnoge funkcije u organizmu, uključujući i proizvodnju testosterone. important for many functions in the body, including testosterone production. Stimulirajući androgene receptore u tijelu, vitamin B6 signalizira testisima da proizvode više testosterona.

Cink – mnogi minerali imaju uticaj na process proizvodnje anaboličkih hormona, međutim cink je zasigurno najvažniji. Studije sa zdravim muškarcima su pokazale da se nivo testosterone povećao do 90% uz suplementaciju cinkom. Bez dovoljno cinka ćelije testis gube mogućnost pretvaranja lipida, koncentracija androgenih receptora opada, a nivo aromataze u jetri je narušen. Međutim studije su također pokazale da suplementacija cinkom povećava nivo testosterona jedino u slučaju kada vam manjka cinka. Previše cinka može biti toksično i može ometati apsorpciju željeza. Kako napuniti potrebe za cinkom- postoje dva suplementa koja provjereno rade dobar posao, a cink naravno možete nadoknaditi i kroz hranu bogatu cinkom.

Cink pikolinat – postiže se bolja apsorpcija cinka.
– ZMA –  provjeren supplement koji sadrži cink, magnezij i vitamin B6.

Biljke koje povećavaju testosteron

Saw Palmetto

saw-palmetto

Saw Palmetto je biljka koja sadrži lipide i biljne sterole koji su spojevi slični steroidima. Ova biljka je porijeklom iz Floride i Gruzije a koristi se kao lijek za proširenu prostatu. Saw Palmetto djeluje tako što blokira enzim koji pretvara testosteron u dihidrotestosteron (DHT) i blokira estrogen u svojim receptorima. Studije su pokazale da ona ne može direktno uticati na nivo testosterona u plazmi, ali da može ublažiti negativne efekte hormonske neravnoteže, kao što su akne, muška ćelavost i povećanje prostate.

Tribulus Terrestis (Babin zub)

Tribulus-Terrestris

Tribulus Terristis je poznat kao lijek za neplodnost. Može povećati proizvodnju luteinizirajućeg hormona (LH) kod muškaraca. LH se luči u hipofizi i prenosi upute testisima da povećaju tjelesnu proizvodnju testosterona. Nekoliko istraživanja je pokazalo da 750 mg tribulus terrestrisa na dnevnoj bazi je povećalo nivo slobodnog testosterona i do 41% kod zdravih mlađih muškaraca.

Fenugreek (Piskavica)

Fenugreek

Biljka piskavica je porijeklom iz južne Evrope i zapadne Azije, i slična je Tribulus Terrestrisu. Jedno istraživanje na 30 mlađih muškaraca je pokazalo da je 500 mg piskavice povećalo ukupni i slobodni testosteron za 7% i 12%. Ovo ne predstavlja neki veliki rast, ali pokazuje da i ova biljka blokira pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron (DHT) i blokira estrogen.

Ove suplemente možete uzimati odvojeno, ali praktičnije rješenje bi bilo uzimati ih u obliku suplementa koji sadrži miks ovih sastojaka. Naravno stvar na koju trebate obratiti pažnju jeste tablica sa količinom kako bi vidjeli koliko je sadržan svaki od sastojaka.