Ukoliko nemate nekih medicinskih razloga, onda ne postoji apsolutno nikakav izgovor da izbjegavate raditi donji dio tijela. Kada kažemo donji dio tijela, onda ne mislimo na nožni pregib, već na čučanj i mrtvo dizanje, te različite varijacije ovih vježbi. U daljem tekstu navodimo 6 glavnih razloga zašto trebate početi trenirati noge ukoliko to već ne radite.

1. Bez snage u donjem dijelu tijela, svijet će vas oboriti s nogu. Guranje komšijinog auta kada se zaglavi u snijegu. Iznošenje teških torbi iz gepeka. Pomjeranje kauča u dnevnom boravku. U svim ovim zadacima, a i u skoro svim fizičkim zadacima u životu mišići nogu su glavni pokretači. U ovakvim situacijama će vam se vaši čučnjevi i mrtvo dizanje zaista isplatiti.

2. Ubrzan metabolizam – Mišići nogu su najveći mišići tijela. Pokretanje velikih mišića zahtijeva veću količinu energije, što znači da ćete sagorijevati više kalorija. Možete raditi benč pres po cijeli dan, ali ništa ne raspaljuje vaš metabolizam kao što to rade teški čučnjevi i mrtvo dizanje.

3. Poboljšavate svoj atletizam – Gotovo svi pokreti u sportu podrazumijevaju otvaranje i zatvaranje u kukovima. Razmislite o skakanju, bacanju ili udaranju. Svi ovi pokreti započinju tako što se kukovi zatvore do određene granice, a zatim se eksplozivno otvaraju. Upravo ova snaga se nalazi u vašem donjem dijelu tijela.

4. Podizanje velikih težina je zabavno. Ništa ne može zamijeniti onaj osjećaj kada zgrabite šipku i radite sa velikim kilažama. Vaše mrtvo dizanje bi trebalo biti vaša najjača vježba. Ukoliko to nije, sa treningom ćete vrlo brzo stići i prevazići vaš benč pres. Biti jak upravo podrazumijeva podizanje velikih kilaža, a snaga koju ćete postići sa treningom donjeg tijela će se prenijeti u sve aspekte vašeg života.

5. Primjetit ćete dobitke u snazi i na mišićnoj masi. Vježbači koji su radili tipične treninge iz magazina koji ne uključuju čučnjeve i mrtvo dizanje, će primjetiti nevjerovatan napredak čim u svoj trening ubace ove dvije vježbe. Nakon toga, izolacione vježbe kao što je podizanje na listove će vam se činiti smiješnima.

6. Imat ćete dobru zadnjicu. Upravo tako. Ovo važi i za muškarce i za žene. Poznato je da su muškarci opčinjeni ženskim zadnjicama, međutim brojna istraživanja, ali i praksa pokazuje da djevojke vrlo često mušku zadnjicu smatraju najprivlačnijim dijelom muškog tijela.

Ostavite nam svoj komentar. Napišite nam koja je vaša omiljena vježba za noge ili ste tip vježbača koji radi samo gornji dio tijela?

// workout.ba