Većina ovih suplemenata se nalazi u vitrinama svakog sportaša i rekreativaca, a omiljeni su kod populacije koja se bavi body buildingom. Ne, sa ovim suplementima nećete imati ogromne mišiće ili izgledati kao muško (ako ste žena koja čita ovaj članak ili feminizirani muškarac). Ovi suplemetni su odlični za „krpanje“ i bolju rekuperaciju vašeg organizma. Namjerno nismo upotrijebili riječ tijelo jer će zapravo cijeli organizam kao cjelina bolje funkcionirati od ovih suplemenata.

 KREATIN

Idealan suplement ako želite postati jači. Kreatin je zastupljen u hrani, posebno u mesu i ribi i nema ga u biljnoj hrani. Nije loše da ga vegeterijanci ubace u prehranu. Osim što pomaže snazi, spriječava mišićni katabolizam (što je dobro kod nekih bolesti), utječe na povećanje i održavanje normalne razine testosterona.

RIBLJE ULJE/OMEGA 3

Većina nas je morala uzimati one crvene kuglice kada smo bili mali. To je bilo riblje ulje i bilo je groznog okusa. Danas ga ima u kapsulama pa okus nije problem. Pozitivno utječu na kardiovaskularno zdravlje, bolju moždanu funkciju, zacijeljivanje ozljeda, smanjivanje upala. Omega 3 masne kiseline su stvarno BEST BUY proizvod i treba ih uzimati u dobrom odnosu sa OMEGA 6. Naravno, uvijek u korist OMEGA 3.

D VITAMIN

U zadnje vrijeme nema sunca pa nema ni D vitamina. Ako ga ne unosite hranom dodajte ga. Obzirom na vremenske prognoze, kupite D vitamin. On je jedan od onih koji su topivi u mastima (zajedno sa E,A,K) pa treba biti oprezan. Pokazao se odličan u prevecniji tumora, uspostavljanju hormonalne ravnoteže, poboljšavanju imunološkog sistema. Preko zime, pogotovo kada je kišna, ipak bi ga trebalo ubaciti u prehranu.

L-GLUTAMIN

Sastavni dio proteina i jedna od neesencijlanih aminokiselina. To znači da ih tijelo može samo sintetizirati. U nekim slučajevima se događa da se ne može sintetizirati, pa ga treba ubaciti u vidu suplementa. Pojačana potreba tijela za L glutaminom javlja se u raznim stresnim situacijama i teškim trenizima, ali i prilikom bolesti, te nakon operativnih zahvata, opeklina, gladi…U svakom slučaju dobro ga je imati kao saveznika.

BCAA

Kada smo se već dotaknuli aminokiselina onda ne možemo završiti bez njih. Zapravo, nikako ne možemo bez njih. Aminokiseline razgranatog lanca koje čine LEUCIN, IZOLEUCIN i VALIN. Popularne su kod body buildera jer osim što čuvaju mišićnu masu mogu je i povećati, daju osjećaj svježine, smanjuju mentalni i tjelesni umor, prže salo, obnavljaju tijelo. Znam da ih već želite imati u svom ormariću.

Nadamo se da je ovo bilo korisno. Ne brinite, svi ovi suplementi se i inače nalaze u hrani i nisu steroidi, niti je to “hemija”.

Izvor: Za fightsite.hr piše Maja Čavka.