1. Zaboravljate složene vježbe. Ukoliko radite samo izolacione vježbe za trbušnjake onda pravite veliku grešku. Složene vježbe kao što su mrtvo dizanje, čučnjevi i potisak sa ramena angažuju svaki dio vaše trbušne jezgre. Nemojte zaboravljati da ih uključite u svoj trening program.

2. Počinjete trening sa trbušnjacima. Ukoliko zamorite trbušnjake odmah na početku treninga, kasnije ćete imati problema raditi druge vježbe koje pogađaju trbušnjake kao što su to čučnjevi. Vaša jezgra je izuzetno važna kada je u pitanju izvođenje čučnjeva jer štiti vašu kičmu. Zbog toga želite biti odmorni kada izvodite složene vježbe. Vježbe trbušnjaka ostavite za kraj treninga.

3. Mislite da možete do vidljivih trbušnjaka sa hiljadama trbušnjaka. Tajna vidljivih trbušnjaka nije uopšte tajna: Smanjite procenat svoje tjelesne masnoće. Ovo nećete uraditi tako što ćete raditi hiljade ili milione ponavljanja vježbi za trbušnjake.

4. Posvetite čitav trening samo trbušnjacima. Sve što vam je potrebno jeste 15 minuta. Ukoliko ste već radili složene vježbe taj trening kao što su čučnjevi i mrtvo dizanje onda jedna ili dvije vježbe za trbušnjake sa po 2-3 serije na kraju vašeg treninga će biti dovoljne.

5. Trenirate trbušnjake svaki dan. Trbušnjaci su baš kao i svaki drugi mišić na vašem tijelu, što znači da im je potreban period za oporavak.

6. Radite samo tradicionalne trbušnjake. Postoji veliki broj vježbi koje su mnogo efikasnije od klasičnih trbušnjaka. Tačnije, klasični trbušnjaci su jedna od manje efikasnih vježbi koje možete raditi. To što druge vježbe za trbušnjake ne možete raditi po stotine ponavljanja ne znači da nisu efikasne.

7. Ne fokusirate se na formu izvođenja. Fokusirajte se prilikom izvođenja vježbi tako da su vaši trbušnjaci angažovani pri svakom ponavljanju.

8. Zaboravljate na donji dio leđa. Jezgra se sastoji od prednjeg i bočnog dijela. Međutim vježbači često zaboravljaju da se jezgra sastoji i od donjeg dijela leđa. Mnogi vježbači zapostavljaju mišiće donjih leđa (erector spinae), zato se pobrinite da ih trenirate baš kao što to radite i sa ostalim mišićima.

9. Trbušni zid trenirate samo iz jednog ugla. Vaša jezgra se sastoji od više mišića (obliques, transversus abdominis, rectus abdominis i erector spinae). Ovi mišići su sastavljeni od vlakana koja se nalaze pod različitim uglovima. Zbog toga je potrebno da radite vježbe trbušnjaka koje će angažovati vaš trbušni zid iz više uglova.

10. Koristite beskorisna pomagala koja ste vidjeli na TV-u. Ozbiljno? Raznorazna pomagala koja viđate po TV reklamama su beskorisna i izbjegavajte ih u širokom luku. Postoji dovoljan broj vježbi koje će na pravi način angažovati mišiće vašeg trbušnog zida.

 // workout.ba